Srbija podržava integritet BiH

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podržava integritet BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio posle razgovora sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, da je Srbija garant poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i punom snagom podržava teritorijalni integritet BiH i njeno ustavno uredjenje, što podrazumeva postojanje RS i Federacije BiH.

"Srbija je i garant Dejtonskog sporazuma i punog teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH i od takve politike ne odustaje. Istovremeno, Srbija ne prihvata politiku nametanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rešenja i za Srbiju je prihvatljivo svako rešenje koje prihvate legitimni predstavnici sva tri naroda u BiH", rekao je predsednik Tadić ističući da svaka drugačija politika nije prihvatljiva za Srbiju.

Tadić je istakao da Srbija ima specijalne paralalne veze sa RS, koje "dogradjuje i produbljuje", ali i da želi takve veze i sa Federacijom BiH, jer "i na taj način želimo da poboljšamo i ekonomsku i političku komunikaciju izmedju Srbije i BiH".

Kad je reč o odluci visokog medjunarodnog predstavnika u BiH da poništi zaključke skupštine RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH, predsednik Srbije je rekao da je time "nastala nova situacija" iz kojeg bi polako trebalo izaći i započeti komunikaciju i donošenje političkih odluka koje su legitimne i obezbedjuju stabilnost i razvoj.

"Svako ko želi stabilnost zapadnog Balkana, pa time i BiH želi da izbegne situacije u kojoj se legitimne odluke predstavnika gradjana poništavaju", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je došlo vreme za drugačiju politiku, koja nas sve zajedno vodi ka konačnom ostvarivanju članstva u EU.

"Bez razvoja na prostoru zapadnog Balkana nema ni integracija naših zemalja u EU, a bez toga nema ni blagodeti za naše gradjane, a nema ni dobrih bilateralnih medjudržavnih odnosa", poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije će večeras u Banja Luci razgovarati u zgradi vlade RS s predsednicima političkih partija u RS.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.