Spremni za odbranu zemlje

Izvor: Politika, 21.Nov.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni za odbranu zemlje

Oslobađanjem talaca i savladavanjem terorista u četiri talačke krize prilikom vežbe „Štit” MUP i VS pokazali kakav bi odgovor Srbije bio na eventualne terorističke napade

Kako bi srpske oružane snage reagovale u slučaju eventualnog terorističkog napada na državu u pokaznoj vežbi „Štit” pokazali su pripadnici MUP-a, BIA i Vojske Srbije.

Pred državnim vrhom i građanima, antiteroristička akcija „Štit” počela je simulacijom talačke krize na beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aerodromu „Nikola Tesla”. Na aerodrom se u 7.30 časova prinudno spustio avion „Er Srbije”. Na letu 111 trojica terorista držala su putnike i posadu kao taoce i tražila da se iz zatvora puste njihovi saborci. Obaveštajni podaci Bezbednosno-informativne agencije pokazali su u tom trenutku da postoji mogućnost novih napada i da je za terorističke akcije namerno izabran verski praznik – Aranđelovdan.

(Foto Tanjug/Oksana Toskić)

Dok su pripadnici policije i Vojske obezbeđivali aerodrom, iz glavnog štaba, koji je hitno oformljen i odakle je upravljano svim akcijama, stiglo je odobrenje timovima Specijalne antiterorističke jedinice da krenu u akciju. Za samo petnaestak sekundi kroz nekoliko razvaljenih vrata pripadnici SAJ-a su uleteli u kabinu aviona i savladali teroriste. Za njima su pristigle sanitetska i antidiverziona ekipa s psima, kako bi se pružila pomoć putnicima i pregledao avion zbog moguće opasnosti od postavljenog eksploziva.

U isto vreme na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu nekoliko maskiranih napadača uletelo je u voz koji je stajao na peronu i otvorilo vatru na putnike. Odmah su alarmirane vojska i policija, kao i specijalni timovi Žandarmerije. Policijski pregovarači pokušali su da razgovaraju s teroristima na srpskom i engleskom jeziku, ali su napadači otvorili vatru i ubili jednog od putnika. To je bio znak za Žandarmeriju i Vojsku da krenu u akciju: munjevito sa svih strana vagon s teroristima i taocima je opkoljen, a zatim je izvršen upad i napadači su savladani.

(Foto Tanjug/Oksana Toskić)

Pucnjava, gust narandžasto-beli dim, uzvici i komešanje usledili su ispred Palate „Srbija” u Novom Beogradu. Dok su zavijale sirene i širio se dim i miris spaljene plastike, veliki broj pripadnika policije opkolio je ovo zdanje ispred kojeg su teroristi pokušali da otmu visokog funkcionera. Napad nije uspeo, ali su otmičari uleteli u hol palate i zarobili tridesetak talaca. U pomoć su pristigli i helikopteri MUP-a i VS s timovima posebno obučenim za ovakve situacije. Dok se specijalci puštaju iz helikoptera na krov Palate „Srbija” uz pomoć specijalnog užeta drugi timovi probijaju ulaz zdanja. Vrlo brzo teroristi su „neutralisani”.

U neposrednoj blizini, zahvaljujući obaveštajnim podacima BIA, lociran je logistički centar terorista. Grupa organizatora napada u Beogradu nalazi se na jednom splavu na Dunavu. U akciju kreću ronioci Žandarmerije, Protivteroristička jedinica i Rečna flotila. S kopna i vode u istom trenutku pripadnici oružanih snaga upadaju na splav i uspevaju da savladaju dvojicu terorista. Ostali, međutim, beže čamcem, zaustavljaju i otimaju brod koji je tuda plovio. U poteru za njima kreću pripadnici Vojske i Žandarmerije i to brodovima i čamcima, uspevaju da ih stignu i savladaju.

(Foto Tanjug/Oksana Toskić)

Ova poslednja talačka kriza označila je kraj vežbe. Svi učesnici „Štita” zatim su održali smotru, a raport premijeru Aleksandru Vučiću, pored koga su bili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Bratislav Gašić, predao je komandant Žandarmerije Goran Dragović.

----------------------------------------------------------------

Više od 700 učesnika

U prvoj taktičko-pokaznoj vežbi oružanih snaga Srbije učestvovalo je više od 700 pripadnika Vojske i policije, kao i bezbednosnih službi. Svoje umeće u rešavanju talačkih kriza građanima su pokazali pripadnici bataljona za protivteroristička dejstva „Sokolovi”, bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre”, 204. vazduhoplovne brigade, Garde, Rečne flotile, Žandarmerije i Bezbednosno-informativne agencije. Cilj antiterorističke akcije „Štit” bio je da se u jeku terorističkih zbivanja u svetu, ali i u regionu, pokaže spremnost naših oružanih snaga da odgovore svakom eventualnom ugrožavanju bezbednosti građana Srbije.

(Foto Tanjug/Oksana Toskić)

------------------------------------------------------------------

Vučić: Bezbednosne snage izuzetno obučene

Srpske bezbednosne snage na pokaznoj vežbi „Štit 2015” pokazale su hrabrost, odlučnost i izuzetnu obučenost i spremnost u zaštiti zemlje od eventualnih terorističkih napada, rekao je premijer Aleksandar Vučić po završetku vežbe.

„Građani su mogli da vide kako ćemo brzo da reagujemo. Čestitam im na izvanredno urađenoj i pokazanoj vežbi. Važno je da učinimo sve da zemlju sačuvamo od bilo kakvih napada. Ne možemo garantovati da njih neće biti, ali u tom slučaju, mi ćemo odgovoriti ovako. Naša reakcija biće brza, jedinstvena i efikasna”, poručio je Vučić na konferenciji za novinare.

(Foto Tanjug/Oksana Toskić)

Inače, prvoj vežbi združenih oružanih snaga juče su, osim premijera, prisustvovali i ministri u vladi, beogradski funkcioneri i drugi zvaničnici, kao i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Hrabrost i obučenost sprskih bezbednosnih snaga

Izvor: Blic, 21.Nov.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su srpske bezbednosne snage na pokaznoj vežbi "Štit 2015" pokazale hrabrost, odlučnost i izuzetnu obučenost i spremnost u zaštiti zemlje od eventualnih terorističkih napada..."Građani su mogli da vide kako ćemo brzo da reagujemo. Čestitam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.