SRPSKI AUTO-PUT RUŠI HRVATSKO SELO? Plenković moli za spas kuća povratnika!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2019, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI AUTO-PUT RUŠI HRVATSKO SELO? Plenković moli za spas kuća povratnika!

U Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.

Potpredsednik Republike Srpske (RS) iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je u da se kuće hrvatskih povratnika u opštini Modriči neće rušiti jer će se izmeniti trasa buduće auto-puteve, nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana BiH Predsedništva Milorada Dodika kao i zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom entitetu.

- Ide izmena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao o ovom problemu i zatražio promenu trase autoputa - rekao je Jerković.

Deo auto-puta od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebalo je da prođe centrom naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega moralo da se ruši više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

- Zahvaljujući upornom radu hrvatske diplomatije, ali i meštana, kao i predstavnika Hrvata u RS-u kuće hrvatskih povratnika ostaće netaknute - istaknuo je Jerković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a, teško je stradalo u ratu devedesetih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živelo oko osam hiljada ljudi, uništeno je, a stanovništvo je prognano.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.