Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNSD protiv rasprave, SDS zatražio ostavku Dodika

BANJALUKA - Parlament RS juče nije razmatrala rezultate revizije privatizacije u RS. Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokarata glasali suprotiv. Za raspravu o izveštaju o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije u RS (od maja 2006. do decembra 2007.) glasalo je 36 poslanika, a 38 protiv.

„Petak je, a i 13. je posebna sednica skupštine. Šta se moglo drugo očekivati", prokomentarisao je predsednik republičkog parlamenta Igor Radojičić nakon što dnevni red sa samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednom tačkom nije dobio podršku.

Opozicioni, ali i poslanici Partije demokratskog progresa ogorčeni su ponašanjem skupštinske većine i Vlade RS, a SDS je pozvao premijera Milorada Dodika da podnese ostavku.

„Dodik je na jednoj od sednica Vlade rekao da sudbina ove vlade zavisi od revizije privatizacije. Ako je tako, onda bi bilo najbolje da Dodik podnese ostavku", poručio je šef poslaničkog kluba SDS Borislav Bojić. On je dodao „da je sada jasno i nedvosmisleno da je na sceni jednopartijski sistem koji ne dozvoljava da se u NSRS javno, pred građanima, govori o reviziji privatizacije preduzeća i banaka i konceptu koji je SNSD imao u vezi sa tim i o borbi protiv kriminala".

I njegov kolega iz SDS i predsednik skupštinskog odbora za praćenje procesa privatizacije Dušan Stojičić ocenio je da je na sednici NSRS „manifestovan jednopartijski sistem" i da se nakon svega nameće zaključak da revizije privatizacije neće ni biti sa ovom vlašću".

Šef Kluba poslanika PDP Branislav Borenović izjavio je da glasanje SNSD pokazuje odnos vodeće stranke u RS prema drugim strankama u RS.

„Ovo ne znači da prelazimo u opoziciju već da ćemo u Klubu razgovarati kako ćemo se ponašati u narednom periodu", rekao je Borenović. On tvrdi da se na radi o problemu odnosa pozicije i opozicije, već da raspravu o reviziji privatizacije zahtevaju sve stranke koje participiraju u parlamentu Srpske, osim jedne-SNSD.

„Uskraćeni smo za odgovore na mnoga pitanja i da ukažemo na činjenice da nakon dve godine nijedan ugovor o privatizaciji nije poništen, da je Komisija za to vreme potrošila 350.000 KM, a da nema nikakvih rezultata", naveo je Borenović dodajći da ovo nije bio samo predlog PDP nego grupe od 39 poslanika.

Po njegovim tvrdnjama, verovatno će veliku odgovornost, osim Komisije za reviziju privatizacije, morati da snosi i Vlada RS.

Inicijativu Kluba poslanika PDP da se izveštaj o reviziji privatizacije razmatra na posebnoj sednici potpisima je podržalo više od 39 poslanika iz različitih stranaka, a podrška više od trećine poslanika dovoljna je za sazivanje posebne sednice.

Predsednik NSRS Igor Radojičić je rekao da poslanici SNSD nisu podržali dnevni red zato što smatraju da izveštaj o reviziji privatizacije ne može podnositi PDP nego da to treba da uradi Vlada RS na redovnoj sednici. „U ovom slučaju PDP je prikupio potpise od drugih, opozicionih stranaka i nekorektno se poneo prema stranci sa kojom je u vlasti", ocenio je Radojičić.

Iznenađenje

Nakon što su predstavnici poslaničkih klubova u holu zgrade NSRS saopštili stavove o neizglasavanju dnevnog reda, za govornicu je došao premijer RS i svojom izjavio iznenadio i novinare i većinu poslanika. Uopšte ne pominjući reviziju privatizacije, optužbe opozicije i poslanika SDS, pročitao je statističke podatke o životnom standardu. „Prosečna plata u RS u februaru bila je 724 KM i za 24 odsto veća u odnosu na februar prošle godine. Kada se odbije rast troškova života, prosečna plata u RS povećana je za 19 odsto, što govori o merama koje je Vlada preduzimala u vezi sa Zakonom o platama", dodao je Dodik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.