Plenković na aparatima: Saznao sam od Vučića

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 22:05

Plenković "na aparatima": Saznao sam od Vučića

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je danas komentarisao susret predsednika Hrvatske Zorana Milanović i predsednika RS Milorada Dodika na Hvaru.

Sastanak je izazvao pažnju javnosti, zbog Plenkovićeve tvrdnje da o toj poseti niko u vladi, pa ni on, ništa nije znao.

Iako je Kancelarija Milanovića danas objavila mejl kojim je MUP dan ranije bio obavešten o Dodikovom dolasku, Plenkoviću to nije dovoljno.

On je novinarima u Opatiji rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milanović misli da, kada njegov kabinet nešto pošsalje u neko odeljenje MUP-a, kod zaposlenih i službenika postoji momentalni refleks da, šta god stigne, odmah obaveste premijera.

"Ako je to bilo u njegovo vreme možda, to tako ne funkcioniše u našoj vladi. Da se njegov protokol dopisom obraća nekom odeljenju MUP, ostaje na tom nivou", tvrdi Plenković, jer, kako je naveo, "MUP nije trač baba" da o takvoj informaciji obaveštava bilo koga, pa ni njega. Premijer kaže da im to uostalom nije ni posao i ponovio da postoje načini komunikacije kad dolaze strani gosti u Hrvatsku.

"Više me zanima je li normalno da hrvatska javnost prihvati da Dodik dolazi u Hrvatsku, a Milanović o tome ne obaveštava javnost. Kakvi su to tajni razgovori", rekao je Plenković i ponivio da je on saznao iz medija kada je čuo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ja sam to saznao tako što sam video Vučića koji se smeje da li je (Dodik) bio na Braču ili na Hvaru, a bitno mu je samo da je let bio helikopterom MUP-a Srbije", naveo je Plenković.

"Dodik, kad inače prolazi kroz Hrvatsku, Ambasada BiH napiše notu Ministarstvu vanjskih poslova s detaljima puta, to je normalna komunikacija. Ovde je takva nota izostala", kazao je Plenković, prenosi zagrebačka N1 tv.. Iako je Milanović saopštio o čemu je razgovarao sa Dodikom tom prilikom, Plenković tvrdi da ne zna o čemu se radilo na sastanku.

"Ne znamo o čemu su govorili, niti smo znali da će doći, niti nas je konsultovao. Milanovićevi jataci nas često optužuju da se ne konsultujemo s njima, a ovde imate primer da izabrani zvaničnik BiH dolazi u Hrvatsku helikopterom MUP-a Srbije, a vi me pitate da li bismo ga primili da se najavio. Naravno da bi. Pitajte Milanovića kakav je karakter susreta - poslovni, neformalni… Ne znam na čiju je inicijativu pozvan, to pitajte Milanovića", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.