Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Banjaluci

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Banjaluci

21.06.2014. - Prijateljske veze dva naroda

U glavnom gradu Republike Srpske, Banjaluci, svečano je otkriven spomneik ruskom caru, Nikolaju Drugom. Pomoćnik predsednika Ruske Federacije Igor Šogolev je rekao da je spomenik caru Nikolaju Drugom u Banjaluci prvi u istoriji ovom ruskom caru koji je podignut na teritoriji neke evropske zemlje. "Odajemo priznanje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za tu inicijativu i podršku koju je dao u realizaciji projekta. To >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je veoma simboličan gest koji podvlači dugogodišnje prijateljske veze između ruskog i srpskog naroda u našem svetu, koji nimalo nije jednostavan", istakao je Šogolev.

Prema njegovim riečima, to je simbol prijateljstva dva naroda, ne samo tokom prethodnih godina, nego i danas u 21. vijeku. Šogolev je istakao da se veze između Rusije i Republike Srpske, koje se tiču ekonomije i politike, razvijaju veoma intenzivno, te da Rusija konstanto pruža podršku Srpskoj u okviru Saveta bezbednosti.

On je istakao da je predsedniku Dodiku rekao da se kontakti između Rusije i Srpske realizuju i stvaraju na višem političkom nivou. "Postoje određeni planovi i dogovori i veoma računamo s tim da će se ti odnosi i veze razvijati isto tako prijateljski i u potpuno međusobnom razumevanju", rekao je Šogolev.

"I danas smo iskoristili istorijski povod da govorimo o učvršćivanju naših veza i njihovom razvoju u humanitarnoj oblasti. To ostaje kroz vekove, s tim da naša deca budu u stanju da razumeu jezik jedan drugoga, istoriju i da znaju o međusobnoj umjetnosti. Da se naša djeca nakon 10 i 100 godina mogu sresti i dati jedni drugima podršku u neka teška vremena", kaže Šogolev.

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji se nalazi na Bulevaru cara Dušana u blizini banjalučke Gimnazije, osveštao je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Pre ceremonije otkrivanja spomenika služena je liturgija u Hramu Hrista Spasitelja za nastradale u sukobima u Ukrajini, a noć pre je održan koncert u Kulturnom centru Banski dvor, na kojem su nastupili umetnici iz Rusije, kao i Kozački hor.

Otkrivanju spomenika je prisustvovao veliki broj zvanica: zamenik ministra kulture RF Grigorij Ivliev, predsednik Akademije umetnosti RF Zurab Cereteli, predsednik Ruskog instituta za strateške studije Leonid Rešetnjikov, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik UO Pravoslavne fondacije "Vasilij Veliki" Konstantin Malofejev, pomoćnik predsednika RF Igor Ščogoljev, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i mnoge druge ličnosti iz javnog života, kao i mnogobrojni građani Banjaluke.

 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.