Obeleženo stradanje Srba u Bljesku

Izvor: Politika, 01.Maj.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo stradanje Srba u Bljesku

BANJALUKA - U pravoslavnoj crkvi u Gradiški danas je služen parastos Srbima iz zapadne Slavonije, poginulim tokom akcije hrvatske vojske „Bljesak” 1. maja 1995. godine.

Posle parastosa, vence na spomen ploču su položili premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine RS, predstavnici opštinskih vlasti, i predstavnici Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije.

Vence i cveće položili su i predstavnici udruženja porodica nestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i poginulih boraca u Krajini i Hrvatskoj, kao i u RS, te predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas”.

Sa mosta su u reku Savu spušteni venci i cveće u znak sećanja na Srbe nastradale tokom akcije „Bljesak”.

Tokom dvodnevne operacije Bljesak, koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

U akciji Bljesak stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 30.000 njih je napustilo to područje.

Prema podacima „Veritas” iz aprila 2003, prvih dana maja 1995. ubijeno je ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, koji je predstavljen 24. jula 2003, u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Od tog broja, 30 je ubijeno u napadima na izbegličke kolone, a 53 u svojim kućama.

Državni vrh Hrvatske obeležio 15. godišnjicu akcije

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Okučanima da vojno-policijska akcija „Bljesak”, uz - kako je rekao - poštovanje svih pravila međunarodnog prava, bila „konačna prekretnica u Domovinskom ratu”.

Premijerka Jadranka Kosor je ocenila da je Domovinski rat bio „pravedan, odbrambeni i oslobodilački, a Bljesak blistava akcija”.

Na obeležavanju 15. godišnjice akcije „Bljesak” u Okučanima, Ivo Josipović je u prisustvu državnog vrha Hrvatske, istakao da se „s ponosom obeležava 1.i 2. Maj 1995. godine kada je hrvatskim snagama trebalo samo 30-tak časova da razbiju neprijatelja, oslobode zapadnu Slavoniju i uključe je u državno-pravni poredak Hrvatske”.

Naglasio je da Hrvatska, pošto je ušla u NATO, treba da ispuni i drugi spoljno-politički cilj - prijem u EU. Navodeći da taj cilj do danas nije ispunjen, jer postoje različita shvatanja šta i kako je bilo u ratu, Josipović je ocenio da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački. „Hrvatska želi da i zemlje iz okruženja što pre postanu deo tog prostora jer su bezbednost i mir jugoistoka Evrope hrvatski nacionalni interes”, naglasio je Josipović.

Premijerka Kosor je ocenila da je akcija „Bljesak” bila „odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokratije agresorskoj politici Slobodana Miloševića” i dodala da se to nikada ne sme zaboraviti.

Prema njenim rečima, tom akcijom je otvoren put „konačnoj pobedi nad politikom mržnje i razaranja”.

Predsednik Sabora Luka Bebić istakao je ulogu prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana u stvaranju države, naglasivši da je vojska branila teritoriju dzrzave i da nije vodila agresorsku politiku. „Kad se sećamo Bljeska i Oluje, moramo reći da smo tim akcijama deblokirali područja kojima je pretila sudbina Srebrenice. I zato, nije naša vojska branila samo svoju domovinu, nego je pomogla i oslobađanju i susednih krajeva, posebno u Bosni i Hercegovini”, ocenio je Bebić.

Obeležavanje akcije „Bljesak” počelo je jutros „budnicom” koju su u Okučanima izveli pripadnici hrvatske vojske, a zatim su položeni venci i zapaljene sveće kod Središnjeg krsta u Spome-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima.

Akcija „Bljesak” počela je 1. maja 1995. u 5.30 časova, a za samo 36-časova hrvatske snage su preuzele kontrolu nad zapadnom Slavonijom i uspostavile kontrolu nad deonicom autoputa Zagreb-Beograd do Lipovca.

U znak odmazde zbog te akcije, srpske snage su 2. i 3. maja raketirale centar Zagreba, a napad je naredio haški osuđenik Mile Martić.

U akciji „Bljesak” poginuo je ili nestao veliki broj srpskih civila, a oko 30.000 je izbeglo.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas” iz aprila 2003, prvih dana maja 1995. ubijena su ili nestala 283 građanina srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava od 24. jula 2003, u akciji „Bljesak” pripadnici hrvatske vojske ubili su 83 srpska civila.

Beta

[objavljeno: 01/05/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.