Ne treba očekivati velike ustavne promene

Izvor: S media, 03.Jun.2010, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne treba očekivati velike ustavne promene

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da je protekla ministarska konferencija u Sarajevu doživela neuspeh i, pred sednicu Saveta za primenu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS, rekao da su ustavne promene u BiH ozbiljno pitanje i da ne treba očekivati velike pomake.

"Sama najava da će to biti samit koji će dovesti 27 ministara inostranih poslova i sve važne ljude iz regiona pala je pred činjenicom da je to bio neformalni skup", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je Dodik u emisiji "Kažiprst" RTV B92.

BiH ne priznaje Kosovo zbog RS, a ostale zemlje su želele da vide Kosovo, koje se u nekom obliku pojavilo na samitu i pokušava se odglumiti veliko dostignuće, rekao je on, ocenivši da Evropa, koja ima svoje probleme, "gubi interes".

Dodik je ocenio da upravo Evropa ukida Kancelariju visokog medjunarodnog predstavnika u BiH i upitao "zašto bi mi, recimo, u RS žrtvovali neku autonomiju zbog evropskog puta", ističući da RS želi to da ostvari kao i ostale zemlje, ali ne i da zato menja ustavni poredak.

Osnovna poruka sednice Saveta za primenu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i BiH, 8. juna u Banjaluci, biće vezana za pokušaj stvaranja "atmosfere, kako je u BiH moguće da se posle izbora stvori olaka brzina i učine ustavne promene", rekao je Dodik.

"Spremni smo da učinimo samo ono za šta mislimo da je protivno evropskim konvencijama i današnjim standardima koje uredjuju tu oblast", dodao je premijer RS, koji je ranije najavio da će sednici tog saveta prisustvovati predsednik i premijer Srbije.

On je istakao da je Beograd "uvek podržao ono što je dogovor u BiH i to nama odgovara", navodeći da je uvek zajednički stav bio da je BiH celovita i sastavljena od dva entiteta, a ukoliko se žele promene, one moraju da budu rezultat kompromisa tri naroda.

Dodik je rekao da je RS za slučaj da mora da odluči o svom statusu donela odgovarajući zakon i da se ovih dana osmišljava referendum, a pitanje će biti "vezano za pravno nasilje visokog predstavnika da li ljudi u RS podržavaju takvo pravno nasilje".

On je ocenio da je RS dala najveći doprinos pomirenju u regionu, da je osnovni problem medjunarodne zajednice što umesto slova Dejtona, promoviše duh Dejtona, jedinstvenu i centralizovanu BiH, a da Tuska ima opasne namere na Balkanu i neskriveno navija za bošnjačku stranu u BiH.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.