MESIĆ SE SPREMA ZA RAT?

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 02.Mar.2009, 02:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MESIĆ SE SPREMA ZA RAT?


02.Mar.2009 god., Autor: Slavko Jovičić Slavuj
MESIĆ SE SPREMA ZA RAT?


FRANKFURTSKE VESTI


ŠTA STOJI IZA NAJAVE HRVATSKOG PREDSEDNIKA O NAMETANJU IZMENE DEJTONA I INTERVENCIJI U BIH

"NJujork tajms" objavio da je prvi čovek zvaničnog Zagreba spreman da napadne Banjaluku i naoruža Bošnjake ukoliko Milorad Dodik reši da otcepi RS • Zvaničnici Srpske odgovaraju da mu je bolje da se "spusti na zemlju"

Situacija u Bosni i Hercegovini sve više izmiče kontroli, a verbalni rat između predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika prestaje da zvuči tek kao puko prepucavanje dvojice političara i preti da se izrodi u ozbiljne incidente. U RS su ogorčeni Mesićevim najavama da bi promena Dejtonskog sporazuma mogla da bude i nametnuta, dok se ratnohuškačke izjave iz sva tri entiteta u Bosni dodatno podgrevaju i sa Zapada.
Naime, ugledni američki dnevnik "NJujork tajms" je pre samo nekoliko dana u tekstu "Zbog srpske pretnje nezavisnošću, rastu tenzije u još osetljivoj BiH", objavio šokantni tajni plan po kome će Hrvatska, u slučaju pokušaja RS da se osamostali, u BiH poslati svoje trupe.
"Munjevitom akcijom, Hrvatska će napasti Banjaluku i poslati naoružanje bosanskim muslimanima. Na Balkanu će potom planuti novi, žestok građanski rat koji će u odnosu na sukob iz 1992. biti znatno krvaviji i suroviji", stoji u tekstu ovog časopisa čiji autor podseća kako je to lako ostvarivo jer mir u BiH čuva samo 2.000 pripadnika Eufora koji objektivno nisu sposobni da se "odupru sukobu širih razmera koji bi izazvala oružana intervencija iz Zagreba na Banjaluku".

BOSIĆ: Preko leđa RS

Mladen Bosić smatra da Mesić podgreva ratnohuškačke priče i zbog nezadovoljstva hrvatskog naroda svojim položajem u BiH.
- RS je plod volje srpskog naroda, a ne htenja Hrvatske, i postojaće sve dok to želi srpski narod. Hrvatska je glavni krivac za nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH jer su im Vašingtonskim sporazumom obećali da će muslimansko-hrvatska Federacija i Hrvatska biti konfederacija, a onda je Hrvatska radi sopstvenih interesa ostavila na cedilu Hrvate u BiH, pa bi sad da se iskupi preko leđa Srpske - kaže Bosić.

"Aktuelna situacija preti da sasvim razori Dejtonski sporazum i stabilnost u BiH. Odlazak Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika, stvoriće veoma opasan vakuum i bezvlašće koje lako može prerasti u rat", piše ovaj američki dnevnik.
Zapanjujuće je da ovu teoriju podržavaju i neki bivši američki političari.
Bivši ambasador SAD pri UN Ričard Holbruk je među prvima ocenio kako "BiH prete ratne trube", te da su "odnosi između Srba, Bošnjaka i Hrvata gori nego nakon rata koji se na tom području odvijao između 1992. do 1995. godine". Holbruk je kao glavnog krivca ocenio Milorada Dodika, a odmah mu se priključio i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun, koji je Dodika nazvao "opasnim elementom", koji "uz pomoć Rusije radi na rušenju BiH".
Prema pisanju nekih beogradskih medija, priča o mogućem novom ratu u Bosni "zakuvana" je između Mesića i bosanskog funkcionera Harisa Silajdžića i to pod uticajem iranske tajne službe.
- Oni će po svaku cenu, uz podršku Iranaca, pokušati da svoje političke neuspehe reše izazivanjem krize. Ako je "NJujork tajms" objavio podatke i detalje budućeg rata, situacija je krajnje ozbiljna. Sada to više nije čaršijska priča - kaže Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Bolje BiH nego Hrvatska

Predsednik PDP-a Mladen Ivanić ocenio je za "Vesti" da se Mesić bavi BiH kad god ima unutrašnjih problema u Hrvatskoj.
- Nažalost, on se koristi BiH kako bi ojačao svoj autoritet u Hrvatskoj i njegovi interni problemi na taj način postaju problemi BiH. Svojim izjavama on samo nanosi štetu BiH, produbljujući unutrašnje podele i podižući tenzije. To nikome ne može doneti dobro, pa čak ni Hrvatima u BiH - smatra Ivanić.

U Republici Srpskoj su ogorčeni Mesićevim najavama da bi promena Dejtonskog sporazuma lako mogla biti nametnuta.
Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić poručuje predsedniku Hrvatske da se, umesto što rastura BiH, pozabavi statusom Srba u svojoj zemlji.
- Mesić se zalaže za međunarodnu konferenciju o BiH. Trebalo bi da zna da bi takva konferencija bila dobra i u slučaju Hrvatske, kako bi se ispravile posledice najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata i kako bi se u oblastima gde su Srbi do 1990. godine bili većina, dodelila autonomija, a srpski narod ponovo postao konstitutivan u Hrvatskoj - kaže Bosić u izjavi za "Vesti".


I poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić poziva Mesića da se - "spusti na zemlju".

- NJemu dobro ide rasturanje, ali sreća što se ipak ništa ne pita u BiH. Uostalom, da međunarodna zajednica nije imala selektivan pristup, on bi danas bio u Hagu. Mesić ne može kreirati međunarodnu politiku, ali nesreća BiH jeste što se on petlja i to ne da bi zaštitio Hrvate, nego da bi promovisao Silajdžićeve ideje zbog čega ga Bošnjaci kite lentama i ordenima - kaže Jovičić.

Apel za mir

Profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović poručio je svim građanima BiH da ostanu mirni i da ne nasedaju na jezik mržnje i rata.
- Uveren sam da će vlasti RS umeti da pronađu način da zaštite sve svoje građane bez obzira na nacionalnost. Apelujem na mir i na toleranciju jer ovo što rade Stipe Mesić i Haris Silajdžić nema veze ni sa hrvatskim, ni sa bošnjačkim narodom - kaže Trifunović.

Dj. Barović
A. Pandurević

Opširnije i fotografijama opremljen tekst pogledati na blogu: sjovicicslavuj.blog.co.yu