Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica gradi Kamengrad

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa poznatim režiserom i autorom više filmskih projekata Emirom Kusturicom o snimanju filma "Na Drini ćuprija", po romanu nobelovca Ive Andrića, i izgradnji "Kamengrada", neophodnog za tu namenu.

Dodik je, posle sastanka sa Kusturicom, rekao novinarima da će vlada na bazi projekta koji će biti urađen obezbediti određene odluke i pružiti potrebnu logistiku da to bude prepoznatljivo mesto, koje, spojeno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Drvengradom, može da predstavlja veliku turističku atrakciju.

"To bio moglo da bude korisno za čitav kraj, što će dovesti stotine hiljada ljudi godišnje u posetu tim destinacijama", istakao je Doidk.

Premijer RS je rekao da je izgradnja autentičnog ambijenta neophodna za snimanje filma, ali i za turističku i kulturnu prezentaciju Višegrada.

Kusturica je rekao da će se za potrebe filma oko višegradske ćuprije praviti grad od kamena, kako bi se Drina i Višegrad vratili u "oplemenjeno filmsko područje", a da će se u filmu "isti čovek roditi tri puta kako bi se i u filmu moglo obuhvatiti vremensko razdoblje od 300 godina".

Režiser je kazao da ga za premijera Dodika vežu sećanja na zajednički politički angažman s početka devedesetih godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.