Josipović: BiH, RS i Hrvatska jemče sigurnost povratnicima

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: BiH, RS i Hrvatska jemče sigurnost povratnicima

ZAGREB - Vlasti u Hrvatskoj, BiH i Republici Srpskoj svim povratnicima, bez obzira na nacionalnost, garantuju punu sigurnost, izjavio je danas u Slavonskom Brodu hrvatski predsednik Ivo Josipović posle susreta s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Josipović je u Zagrebu, pre današnjeg početka Privrednog foruma privrednika Hrvatske i RS održanog u Hrvatskoj privrednoj komori, izjavio Tanjugu da je s Dodikom razgovarao i o povratku Srba, iako je naglasak stavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na povratak Hrvata "koji je akutan ovog trenutka", ističući da se razgovaralo o ekonomiji koja je nužni preduslov povratka.

"Nije dovoljno samo reći 'vratimo se', nije dovoljno ni sagraditi kuću, a mi u Hrvatskoj to najbolje znamo. Potrebno je omogućiti da ljudi koji se vrate imaju od čega živeti. I ono što je važno, na sastancima u Slavonskom Brodu, a i i ovde u Zagrebu govorili smo o privrednim projektima koji bi Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini omogućili neometani privredni razvoj", rekao je Josipović.

Zamoljen da komentariše peticiju izbeglih Srba iz Hrvatske protiv ulaska Hrvatske u EU, Josipović je kazao da Hrvatska aktivno radi na rešavanju pitanja svih onih koji se žele vratiti, a da je velik broj izbeglih osoba već zbrinut.

Dodik je pozvao sve koji žele da se vrate u RS, da to i učine, u čemu imaju podršku vlasti RS s njim na čelu.

"Preduzeli smo dodatni napor s vlastima Srbije da se osmisli projekat koji bi napokon zatvorio sve sporove i da se vrate oni koji se žele vratiti, a onima koji ne žele, da se obezbedi pristup njihovoj imovini. Za ljude koji ostaju pitanje njihovog zbrinjavanja u Srbiji rešiće se kroz međunarodni fond", rekao je Josipović novinarima u Slavonskom Brodu.

Nema sistemskih problema za povratak u RS, rekao je Dodik, ističući da su obezbeđeni uslovi za održiv i bezbedan povratak.

Govoreći o peticiji izbeglih Srba, Dodik je ocenio da bilo kakvo statusno rešavanje ne može biti predmet blokade evropskog puta bilo koga pa ni Hrvatske.

Josipović i Dodik su u Slavonskom Brodu razgovarali prvo nasamo, a onda sa gradskim rukovodiocima na temu prekogranične saradnje i zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Josipović i Dodik zapalili su sveće na mestu gde je 1991. godine srušena srpska pravoslavna crkva.

Dva predsednika sastali su se s članovima udruženja Hrvata izbeglih iz bosanske Posavine i Srba izbeglih iz Hrvatske s kojima su razgovarali o povratku.

Za rekonstrukciju rafinerije u Bosanskom Brodu odobreno je oko 530 miliona evra, od čega će 100 miliona biti uloženo u rešavanje ekoloških pitanja, rekao je Dodik.

Dva predsednika položila su vence na spomenik "Devojčica" u pomen na decu stradalu u poslednjem ratu u Hrvatskoj.

"Od svih ljudskih stradanja, najstrašnija su ona kad ginu deca jer tada ne umire samo čovek nego i vrednost civilizacije", rekao je Dodik.

U Zagrebu su dva predsednika imala radni ručak u Josipovićevom sedištu kome su prisustvovali i članovi hrvatske vlade i drugi zvaničnici.

Program je završio plenarnom sednicom Privrednog foruma kojoj je prethodio pojedinačni susret privrednika Hrvatske i RS.

Povezane vesti: Dodik sutra u Hrvatskoj sa Josipovićem Josipović: Hrvatska i Srbija garant stabilnosti BiH Josipović: Hrvatska i Srbija garant stabilnosti BiH Josipović: Država će pomoći Purdi Dodik: RS nikada nije bila u boljoj poziciji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.