Guskova: Nezakonitom odlukom želi se poniziti Republika Srpska

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guskova: Nezakonitom odlukom želi se poniziti Republika Srpska

05.12.2015. -

Senator Republike Srpske Jelena Guskova i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, izjavila je da je nezakonita odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike donesna da bi se ponizila Republika Srpska zbog upornosti, inata i slobodoumlja srpskog naroda koji od 1995. godine stvara svoju Republiku, koja je najjači sastav BiH.

Guskova kaže da ne može neko sa strane odlučivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o onome što je biće srpskog naroda i poručuje da u potpunosti podržava vlasti Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika, koji je poručio da će Sveti Stefan naredne godine u Srpskoj biti obelžen svečanije nego do sada.

- Kada neko odlučuje da li smeš da izađeš u crkvu i slaviš svoju slavu, što su Srbi slavili i pod Turcima, to ne može da prođe u civilizovanoj Evropi. Mi podržavamo vlast u Republici Srpskoj - rekla je Guskova.

Ona je navela da je odluka Ustavnog suda BiH nezakonita, jer odluku nisu podržali predstavnici svih konstitutivnih naroda u BiH, već samo bošnjačke sudije, kao i stranci koji ne znaju mnogo o tradiciji kulture i onome što je veoma važno za Srbe.

- Oni ne znaju kako da unište Republiku Srpsku, zato su krenuli od onog što je za Srbe najbolnije. Predsednik Milorad Dodik dao je veoma dobar odgovor i ceo narod će njega podržati - rekla je Guskova i naglasila da će obavezno ići na proslavu Dana Republike Srpske - Svetog Stefana 9. januara.

Guskova, koja je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti, naglasila je referendum o bilo kojem pitanju dobra metoda za Republiku Srpsku, što se pokazalo i u prošlosti.

- Znam koliko je taj metod korišćen sredinom devedesetih godina prošlog veka, posebno u vezi sa Vens-Ovenovim planom. Sada treba nastaviti tradiciju - smatra Guskova.

Ona je ukazala i da se kada je reč o referendumu pokazuje kakvo je lice Evrope.

- Referendum je najvažnija demokratska procedura u celoj Evropi. Evropa obožava referendum i oni ga podržavaju kod svake zemlje koja ima poteškoće, i kao takav je jako važan. Međutim, kada je reč o Srbima i Republici Srpskoj i o Rusima oni obožavaju da naređuju da srpski narod, za koji oni misle da je na kolenima, ne sme da određuje o svojoj sudbini - zaključila je akademik Guskova.

Izvor: SRNA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd ne sme da ugrozi Srpsku

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2015, 08:46

"Republika Srpska mora da ima razumevanje za svoju Srbiju, ali ne preko granica interesa sopstvenog opstanka i statusa, a odluka Ustavnog suda BiH o "nelegalnosti" Dana državnosti Republike Srpske, 9. januara, ujedinila je sve političke prvake Srpske u zajednički front i već sada je jasno da će...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.