Dodik treba da dokaže ko ga je sve ucenjivao

Izvor: Blic, 02.Okt.2009, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik treba da dokaže ko ga je sve ucenjivao

Banjaluka - Tvrdnje premijera RS Milorada Dodika da su ga predstavnici međunarodne zajednice u BiH ucenjivali kako bi „omekšao svoje stavove" o ustavnim promenama izazvale su podozrenje i u međunarodnim krugovima. Naime, kako saznaje „EuroBlic", nije isključena mogućnost da ambasadori Upravnog odbora Saveta za primenu mira sa današnjeg redovnog zasedanja u Sarajevu zatraže od Dodika da im dostavi dokumente i dokaze kojim potkrepljuje svoje tvrdnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Podsećamo, Dodik je za skupštinskom govornicom izjavio da su mu pre tri sedmice ponudili da ublaži stavove o Sudu i Tužilaštvu BiH i bude susretljiviji sa ustavnim promenama, a da će zauzvrat biti obustavljen istražni postupak protiv njega kojeg vodi Tužilaštvo BiH. Dodik je rekao da poseduje i dokumentaciju za svoje tvrdnje i da mu je takva ponuda stigla od predstavnika „jedne ambasade koja je veoma moćna na ovim prostorima", ali nije detaljnije obrazlagao svoje tvrdnje.

U pojedinim međunarodnim krugovima ovakvo ponašanje Dodika tumače kao njegov pokušaj da „sroza" ugled međunarodnih sudija i tužilaca u BiH i da ih prikaže kao predstavnike pravosudnih institucija koji nisu nezavisni i objektivni u svom radu.

Istovremeno, izvori bliski Dodiku tvrde kako njegova poslednja tvrdnja „nije ništa novo" i da je on „konstantno pod pritiskom i ucenama međunarodne zajednice". „Ti pritisci se stalno dešavaju i on je samo želeo da o tome upozna javnost", kaže ovaj izvor koji nije želeo da govori o detaljima i navodnim ponudama.

Predstavnici opozicije u RS takođe su juče za skupštinskom govornicom zatražili od Dodika da dostavi dokument za koji tvrdi da postoji. „Narodna skupština RS bi trebalo da to razmotri i da i mi dobijemo taj dokument kako bismo se uverili da li je ili nije bilo ucena i nagodbi", rekao je poslanik PDP Branislav Borenović.

I lider SRS RS Milanko Mihajlica izjavio je da bi Dodik trebalo da pokaže dokument i jasno kaže ko ga ucenjuje.

„Da je Dodik iskren, on bi pred parlamentom rekao ko ga to ucenjuje. Očekujemo od stranih ambasada u BiH da se svaka od njih izjasni da li je tačno ovo što je Dodik izneo. Pošto on to krije, to znači ili da nije istina ili ostavlja prostor za kasniji dil sa međunarodnom zajednicom", rekao je Mihajlica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.