Dodik reagovao na Mesićeve optužbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik reagovao na Mesićeve optužbe

BANJALUKA - Premijer RS Milorad Dodik reagovao je danas na optužbe hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da "čini sve da razbije BiH", ističući da "kad god Mesić ima probleme u svojoj zemlji, nepozvan se prihvata arbitriranja oko BiH".

"Umesto da sopstvenoj javnosti da odgovor na optužbe koje je na njegov račun izrekao dojučeranji vicepremijer Damir Polančec o umešanosti u aferu 'Podravka', Mesić bežeći od istine koja je neugodna po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njega, pažnju hrvatske i ostale javnosti želi preusmeriti na za njega uvek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika, pa i na Srbiju", ističe se u Dodikovom odgovoru koji su preneli hrvatski elektronski mediji.

"Mesić je u Zadru pokušao da se bavi prebrojavanjem Bošnjaka i Hrvata koji danas žive u Republici Srpskoj, umesto da je napokon dao odgovor, šta je s više od 200.000 Srba proteranih iz Hrvatske u najvećem etničkom čišćenju 20. veka u Evropi", dodaje se u Dodikovom odgovoru.

Hrvatski predsednik da prestane brinuti u Republici Srpskoj

"Krajnje je vreme da se hrvatski predsednik prestane brinuti o Republici Srpskoj i da da svoju brigu usmeri na Hrvate u BiH koji su u potpunosti marginalizovani", ističe se odgovoru premijera RS. U odgovoru se naglašava da su Hrvati u BiH u takvoj poziciji zahvaljujući i Mesićevoj neodgovornoj politici.

"Predsedniku Mesiću ovo nije prvi put da se, kad god ima problema u sopstvenoj zemlji, nepozvan prihvata arbitriranja oko BiH", dodaju se u odgovoru.

Mesić je u Zadru gde je boravio na proslavi 65-godišnjice oslobađanja grada od Nemaca i ustaša optužio Beograd da "vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s predsednikom RS Miloradom Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić i u biti podržava opciju koja razara BiH".

Hrvatska u svemu, pa i prema BiH, vodi realnu politiku, rekao je Mesić i dodao da je Dejtonski sporazum 1995. godine zaustavio rat, ali da nema mehanizama da ta država funkcioniše, jer "Dodik čini sve da razbije BiH".

"Danas u RS živi tek osam odsto Bošnjaka i Hrvata, od nekadašnjih 48 odsto. Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o otcepljenju, o izdvajanju, što mi ne prihvatamo'", rekao je Mesić.

On je u Zadru položio vence na spomenik partizanima na gradskom groblju i za pale hrvatske vojnike u ratu od 1991. do 1995. godine, nakon čega je učestvovao u svečanosti obeležavanja godišnjice oslobođenja Zadra.

Pred oko 200 antifašista Mesić je naglasio da oni "koji danas kažu da se Pavelić morao odreći Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske u korist Italije ne razumiju da Italija nikad te krajeve ne bi vratila da je kojim slučajem pobjedila u tom ratu".

"I da su svi Hrvati bili ustaše, Drugi svjetski rat bi završio kako je završio ali bi Hrvati nestali", rekao je Mesić.

Komunistička partija Hrvatima dala državu

On je naglasio da se moraju poštovati istorijske činjenice da je samo Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom organizovala otpor okupatorima i da je ustanak pomogao da Hrvati dobiju državu.

"Baš zbog hrvatskog učešća u antifašističkoj borbi, Hrvati su sa ZAVNOH-om dobili naznake hrvatske države. Posle tog rata imali smo federalnu državu u okviru Jugoslavije, a ustav iz 1974. omogućio je da su republike države s pravom na osamostaljenje, i da nije bilo Miloševićevog pokušaja stvaranja velike Srbije mogli smo lakše ostvariti suverenitet", izjavio je Mesić.

Ističući da je Narodno-oslobodilačka borba (NOB) bila najsvetlija stranica hrvatske istorije, Mesić je rekao da je u toj borbi bilo zločina kao što ih je bilo u zadnjem ratu. On je dodao da su "u globalu fašizam i nacizam u ideji i u izvođenju bili zločin, a da je NOB u ideji i izvođenju bila čista kao što je i Domovinski rat u ideji i u izvođenju bio čist".

Skupu su prisustvovali ministar mora i infrastrukture Božidar Kalmeta, saborski poslanik Milorad Pupovac, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog veća, zadarski župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Vrančić je odbio da položi venac na spomenik partizanima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.