Dodik preglasan po svim tačkama na Predsedništvu BiH: Uhapsite me, ako možete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik preglasan po svim tačkama na Predsedništvu BiH: Uhapsite me, ako možete

Dodik preglasan po svim tačkama na Predsedništvu BiH: Uhapsite me, ako možete

Dodik je na konferenciji za medije rekao da je pokušao da predloži izmenjeni dnevni red u nameri da se uvrsti tačka kojom bi se utvrđivala odgovornost predsedavajućeg Predsedništva BiH, Željka Komšića, zato što je izmanipulisao predsednika Evropskog suda za ljudska prava i javnost BiH i prekršio Ustav BiH u vezi sa imenovanjem novih sudija Ustavnog suda.

Komšiću je poručio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi bilo pristojno da, ako ima imalo moralnog dostojanstva i ukoliko mu je stalo da države BiH, da podnese ostavku.

Najavio je problematizovanje ovog pitanja sa, kako je rekao drugim faktorima i nadležnim institucijama BiH.

Komišić prećutao imenovanje novog stranog sudije Ustavnog suda

Dodik je otvorio pitanje odgovornosti predsedavajućeg Predsedništva Željka Komišića, zbog toga što je prećutao imenovanje novog stranog sudije Ustavnog suda i važnu prepisku sa predsednikom Evropskog suda za ljudska prava.

Komšić drugu dvojicu članova Predsedništva nije obavestio da je u novembru dobio pismo od predsednika Evropskog suda za ljudska prava Linosa-Aleksandra Sicilijanosa, u kojem se traži mišljenje Predsedništva o imenovanju stranog sudije Ustavnog suda.

Iz Dodikovog kabineta je potvrđeno Radio-televiziji Republike Srpske da su tek krajem januara saznali za imenovanje sudije Angelike Nusberger, zbog čega će biti pokrenuto pitanje Komšićeve odgovornosti.

"Ukoliko neko misli da može da nastavi sa kršenjem Ustava, moraće da se suoči sa našim postupanjem u pogledu zaštite ustavnog poretka u BiH onako kako piše u Ustavu", rekao je Dodik precizirajući da je on tu tačku predložio, ali da su preostala dva člana bila protiv.

O dolasku Đukanovića da se izjasni Skupština RS

Na današnjoj sednici Predsedništva Bosne i Hercegovine jedna od tačaka bila je i poseta predsednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini.

Dodik je i danas bio protiv ove tačke, kazavši da će o eventualnom dolasku Đukanovića odlučivati Narodna skupština RS.

"Ja sam glasao protiv i ta tačka će ići na Narodnu skupštinu BiH i NSRS će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili neće", rekao je Dodik i poručio:

Ako mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite, uhapsite me ako možete

"Ako mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite. Uhapsite me ako možete, ja sam tu u Sarajevu! Međutim, ovde se digao narod, kao i zvanične institucije Republike Srpske. Ako neko nešto učini Republici Srpskoj dobićete odgovor."

On je pozvao na dijalog, da se "raspravlja o našem predlogu koji će uskoro doći".

"Jedino kod nas nema straha. Radim legitimno i u skladu sa Ustavom svoj posao. Ništa nisam drugačije učinio. Nije onako kako Bakir poručuje: 'Eto, Srbi sa stola uzmu ono što im odgovara, a ono što im nije po ukusu ostave'. Nije tačno, i to je još jedna podvala Bakira Izetbegovića", zaključio je Dodik.

Džaferović: Dodiku strane sudije smetaju zbog otcepljenja RS

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, optužio je Dodika da izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH traži da bi Republika Srpska mogla da se otcepi.

Prema njegovim rečima, samo Ustavni sud može da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i Ustav.

"Ukoliko bi bila doneta neka odluka o disoluciji, ne bi bilo institucije u Bosni i Hercegovini koja bi bila u mogućnost da zaštititi Dejtonski sporazum. Samo bi Ustavni sud BiH to mogao da uradi. Zato se traži izbacivanje stranih sudija", rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Naveo je da je učestvovanje na sednicama i glasanje protiv odluka ozbiljna povreda Dejtonskog sporazuma.

"To će u konačnici biti na štetu entiteta iz kojeg dolaze. BiH je postojala pre Dejtona, postojaće i posle Dejtona. Može nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu. Ovo će završiti tako što će država BiH nastaviti svoje funkcioniranje. Ne može se pozivati na entitete, entitetsko glasanje i grubo udarati na ustavni poredak BiH", poručio je Džaferović.

Džaferović tvrdi da Željko Komšić nikoga nije obmanuo i dodao da Predsedništvo BiH u procesu izbora sudija učestvuje samo na nivou konsultacija.

"Šta god da je, to ne obavezuje predsednika Evropskog suda za ljudska prava da imenuje sudiju u Ustavni sud BiH", rekao je Džaferović.

Vučić: Nije moj posao da obuzdavam Dodika

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i da dosadašnjim izjavama u vezi sa situacijom u toj zemlji ničim nije ugrozio BiH.

Istakao je i da nije njegov posao da "obuzdava" Dodika, kako to traže iz Sarajeva, a istovremeno ga optužuju da zadire u unutrašnja pitanja BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara o takvim porukama iz Sarajeva, Vučić kaže da je on posle sastanka sa liderima Srba iz Crne Gore i BiH govorio o politici Srbije prema BiH, koja se zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH.

"Niko nije imao šta da zameri toj rečenici, niti imate šta da joj zamerite, ali su čak i novinari u Briselu pitali o kontroverznoj izjavi... Sta je u tome kontroverzno? Baš ništa. Ali je kontroverzno bilo to da su krenuli da napadaju Srbiju i mene što nisam obuzdao Dodika. To nije moj posao, ja to neću da radim, ja poštujem Dodika i ne pada mi na pamet da radim ono što vi želite i što je vaš posao", rekao je Vučić.

Nakon što je dan kasnije, kako kaže, rekao da smatra da je Dodik u pravu po pitanju odluke Ustavnog suda, neki su rekli da je njegovo "mešanje" skandalozno.

"Je li hoćete da se mešam ili ne? Neću više ništa od toga, ja sam rekao šta je politika Srbije. Radite svoj posao kako god hoćete", rekao je Vučić.

On je naveo da to, međutim, govori koliko je velika želja mnogih da pokažu krivca u Srbiji.

"Nemaju nikakvog stida što niko nije uhapšen za pokušaj linča u Srebrenici, nemaju stida kad u Srbiji prisustvuju skupovima na kojima našu zemlju proglašavaju za fašističku i traže specijalne statuse, a nemaju pravo na to, a ako bilo ko nedovoljno brani ono što bi oni želeli da brani, govore da je zlikovac i autokrata", zaključio je Vučić.

Komšić o Dodikovom zahtevu da podnese ostavku: Ne mogu raspravljati s njegovim besnim glistama

Komšić je danas, povodom zahteva Dodika da podnese ostavku, izjavio da ima razumevanja sa svog kolegu u određenim situacijama, ali o ovome, kaže, neće da raspravlja.

Komšić nije direktno odgovorio na zahtev Dodika, ali je srpskog člana Predsedništva uporedio s detetom, rekavši da s "detetom nema problema koje ima s Miloradom Dodikom".

"Mogu imati razumevanja za njegova stanja, ali ne mogu raspravljati s njegovim besnim glistama. To što se njemu ne sviđa što sam ja u Predsedništvu, moraće da se strpi još dve godine", rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Komšić je u Predsedništvo izabran kao predstavnik hrvatskog naroda, glasovima Bošnjaka.

FBiH ne prihvata definisanje granične linije sa RS

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH doneo je zaključak da ne prihvata poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje "granične linije", jer u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Zbog toga je, preneo je sarajevski portal Klix, na današnjoj sednici Kolegijuma predloženo da Predstavnički dom usvoji šest zaključaka kojima bi pozvao sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti, a predstavnike međunarodne zajednice da reaguju u odnosu na političke predstavnike koji donose odluke u suprotnosti sa Ustavom i evropskim standardima.

Predloženo je da se zaduži Vlada Federacije BiH da izvrši analizu propisa i zakona koji se odnose na državno zemljište u skladu sa odlukama Ustavnog suda, te pozove Parlamentarna skupština BiH da donese zakone kojima će se propisati korišćenje državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština RS zadužila je Vladu RS "da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definiranja granične linije među entitetima, i to u skladu s Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

Dodik: Konstruktivan sastanak pretvorio se u pretnju

Dodik je izrazio žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u pretnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.

"Imao sam dobar razgovor s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on preti u njenoj odbrani", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je istakao da se Nelson, koji je rekao da SAD ne očekuje ništa drugo sem potpunog poštovanja Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, a da će radnje koje to podrivaju snositi prave posledice, prevario ako misli da može da preti.

"Kao što oni kažu da imaju crvene linije, tako i Republika Srpska ima svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa, bez obzira koliko SAD bile velike i na ovaj način iskazivali pretnju. Žao mi je što je to učinio", rekao je Dodik.

Kazao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa Srpske, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH, prenosi portal RTRS.

"Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena pretnja, to je već neka druga priča", rekao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.