Dodik dao rok Ustavnom sudu BiH: Do petka da ukinete odluku

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 19:00

Dodik dao rok Ustavnom sudu BiH: Do petka da ukinete odluku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da Ustavni sud BiH ima rok do petka u podne da ukine odluku o Pravilu o odlaganju sednica.

"Ustavni sud BiH ima rok do petka u podne da ukine odluku kojom je izbrisana odredba u Pravilu o odlaganju sednica te najviše pravosudne institucije ako joj ne prisustvuju najmanje troje sudija", rekao je dodik.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će zakazati posebnu sednicu NSRS u utorak 27. juna, na kojoj će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti donet Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru Srpske.

"Mi taj zakon već imamo izrađen i lako ćemo ga doneti", poručio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpske zahteva da bude doneta odluka da se neće odlučivati o bilo kom pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok ne bude donet Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je ocenio da je odluka Ustavnog suda BiH i izmena Pravila o odlaganju sednice "deo podmuklog plana uništavanja Republike Srpske".

Ustavni sud BiH nema dobre namere prema Srpskoj i ruši odluke o konstitutivnosti naroda, rekao je Dodik i dodao: "Ustavni sud se ponaša bahato i antisrpski.

Smatramo da je ovo antiustavno i antidejtonsko ponašanje Ustavnog suda BiH". Dodik je rekao da će se političkim sredstvima zaštititi prava i da to, kako je naveo, ne znači izlazak iz BiH, već povratak na Dejtonski mirovni sporazum.

"Sve činimo sa direktnim uverenjem, jer sve što se radi je priča da se Republici Srpskoj otme imovina, a bez imovine nema Republike Srpske", naveo je Dodik.

Dogovoreno je, kazao je, da će ukoliko se ova situacija ne raščisti biti odlučni i da je razgovarano o tome da vlada pripremi odluke o isplati plata zaposlenim u institucijama BiH, preneo je portal RTRS.

Podsetimo, u ponedeljak je objavljeno da je Ustavni sud BiH izbrisao odredbu u Pravilu o odlaganju sednice ako joj ne prisustvuju najmanje trojice sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.