Dodik: U BiH je sve lažno, pa i Komšić i Bećirovič

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 23:12

Dodik: U BiH je sve lažno, pa i Komšić i Bećirovič

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je u BiH sve lažno.

On je dodao i da se članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović lažno predstavljaju.

Komentarišući odlazak Komšića i Bećirovića u Ukrajinu, Dodik je poručio da oni jesu članovi Predsedništva BiH, ali da bi išli negde u ime BiH, to mora biti zajednička odluka, a ukoliko se ide samostalno, onda to mora i da se navede.

Dodik je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Republika Srpska vodi neutralnu politiku kada je reč o sukobu u Ukrajini, kao i da je to najbolja pozicija i za unutrašnje odnose u BiH.

"A vi to nećete, i hoćete da nam namećete stavove. Ne zna se ko je tamo blesaviji ili njih dvojica koji predstavljaju lažno zemlju ili eventualno (predsednik Ukrajine Vladimir) Zelenski koji će poverovati da ima podršku BiH, a nema 49 odsto", ocenio je Dodik.

On je dodao da su Komšić i Bećirović čekali u redu da se sretnu sa Zelenskim, te da na taj način skrnave priču za koju se bore.

"On je otišao da se pravda ili da mene optužuje što sam dao (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu odlikovanje, pa to saopštava Zelenskom. Kao da ja stojim u redu i čekam da se sretnem sa Zelenskim, a neću da se sretnem s njim, sva sreća nemam taj međunarodni kapacitet da moram", rekao je Dodik.

Govoreći o setu evropskih zakona koji će se naći na narednoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i izboru ministra finansija u Savetu ministara (Srđana Amidžića), Dodik je rekao da se pokušava normalizovati situacija.

"Evropa sada želi da ubrza priču oko Ukrajine i da joj da pregovarački status i to je status više od onog koji imamo. Srbija je već odavno u tome. Crna Gora i sve su zemlje u tome, osim BiH i oni žele da se napravi nešto malo što bi moglo da posluži njima kao razlog da se da pregovarački status", ocenio je Dodik.

On smatra da, ukoliko postoji pregovarački status, lakše je boriti se protiv intervencionizma međunarodne zajednice. Prema njegovim rečima, onda je moguće isključivo tražiti da se udalji visoki predstavnik i njegova kancelarija, pogotovo lažni visoki predstavnik kojeg ne prihvataju još neke zemlje.

"Kretati se i dobiti pregovaračku poziciju znači istog trenutka bukvalna eliminacija lažnog visokog predstavnika, OHR-a i tog intervencionizma", pojasnio je Dodik, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.