Dodik: Srbiju slabi iluzija o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2010, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srbiju slabi iluzija o Kosovu

BEOGRAD - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik upozorio je da će Srbija "bitno oslabiti", u slučaju da se "i narednih 20 godina bavi iluzijama vezanim za Kosovo", dok je za najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije rekao da "nije ni malo bezazlena stvar".

"Nama je cilj da imamo jaku Srbiju, ali se plašim, ako će i narednih 20 godina da se bavi iluzijama vezanim za Kosovo, da će je to bitno oslabiti", objasnio je Dodik u intervjuu za frankfurtske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vesti.

On ne smatra izdajom zalaganje za podelu Kosova, napominjući da je to njegovo mišljenje "i to samo na osnovu iskustva koje imamo u Bosni sa multietničkim životom i principom pariteta na svim nivoima vlasti".

"Ti pariteti neće učiniti ništa dobro budućnosti Srbije", ocenio je Dodik i predočio da bi Albanci, ako bi se Kosovo integrisalo u Srbiju, imali ili predsednika Republike ili predsednika Vlade ili predsednika Skupštine.

U tom slučaju, ukazao je Dodik, umnogome bi se promenio odnos snaga u parlamentu Srbije, jer su "Albanci mnogo homogeniji nego Srbi".

Izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, moglo bi da znači kolektivno priznavanje zločina, rekao je Dodik i poručio da RS tu tezu nikada neće prihvatiti.

On smatra da "izglasavanje takve rezolucije nije ni malo bezazlena stvar" i napominje da je za RS "krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mesto na kome je jedino bilo stradanja u celoj Bosni.

"Tih mesta je bilo više i na njima nisu stradali samo Bošnjaci, već i Srbi", podsetio je Dodik, koji sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem nije pričao o rezoluciji o Srebrenici, niti je video njen tekst, sem što se o tome informisao iz medija.

"Nesumnjivo je da postoji koncept da se mi iz RS izolujemo, odnosno da se prikažemo kao neki avanturisti ili ekstremisti, a da Srbija navodno bude ta koja će davati odgovore na neka važna pitanja", ocenio je Dodik.

On je naglasio da "čak i ako Srbija uđe u proces prihvatanja rezolucije o Srebrenici, mi tako nešto nikada nećemo prihvatiti u Parlamentu Bosne i Hercegovine".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dodik: Srbiju slabi iluzija o Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 27.Mar.2010

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik upozorio je da će Srbija "bitno oslabiti", u slučaju da se "i narednih 20 godina bavi iluzijama vezanim za Kosovo"

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.