Dodik: Srbi neće biti manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srbi neće biti manjina

BEOGRAD - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće dozvoliti da Srbi u BiH budu dovedeni u manjinsku poziciju i da biološki nestanu.

Dodik je istakao da ne zna o čemu će Savet za provođenje mira u BiH odlučivati, ali da on smatra da treba biti donesena odluka da OHR treba zatvoriti.

Butmirski predlog na bazi jadikovki

On je potvrdio da je juče Upravnom odboru PIK-a jasno rekao da OHR treba zatvoriti i da su "dodatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustavne promene prevara i laž međunarodne zajednice".

"Mi smo posvećeni BiH na evropskom putu, pa ne želimo biti stalni eksperiment visokog predstavnika koji je ponižavao RS, ali to nije ništa novo. Ili smo partneri ili odluku ne prihvatamo", rekao je Dodik gostujući sinoć u programu RTS-a.

On je dodao da su butmirski predlog napravili Amerikanci "na bazi plača i jadikovki" Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, koji su mislili da će Amerika i Evropa naterati Dodika da prihvati ustavne promene.

"Meni nije problem da budem krivac za Amerikance i Evropljane za neuspeh ustavnih promjena. I danas sam pred PIK-om rekao: `Ako tražite krivca, evo imate ga, ja sam Milorad Dodik, ali neću da pristanem na ono što hoćete`", naveo je premijer RS.

Dodik je ocenio da Amerikanci "stalno nešto pritišću u BiH" i ocenio da se američki ambasador u Sarajevu Čarls Ingliš "inače, previše petlja u unutrašnje stvari u BiH".

"Bez obzira što je Amerikanac i što mnogi misle da ne treba Amerikancima prigovarati, ja mislim da su Amerikanci deo problema u BiH, jer su navijački nastrojeni", kaže Dodik.

Lideri RS - eksperiment strancima

U vezi sa izveštajem, koji je upućen Savetu bezbjednosti UN, u kome se kaže da je "stanje u BiH mnogo bolje nego što se o tome govori, Dodik je rekao da lideri RS služe kao eksperiment strancima, i da je suština tog izveštaja upravo u tome što su ranije mnogi bili u nemogućnosti da bilo kako reaguju.

"Izveštaj je samo pravo na mišljenje, a mi smo rekli da postoji napredak koji se ne valorizuje na pravi način, zbog toga što u međunarodnoj zajednici hoće da zadrže posao, a ja, ili neko u budućnosti, uvek će biti glavni krivac", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je neprihvatljivo jednostrano obaveštavanje o situaciji u BiH.

"Hteli smo da kažemo da Bosna nije ludačka zemlja, i da smo mi legalisti Dejtona , jer ga svi ruše", kaže Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.