Izvor: RTS, 01.Avg.2021, 12:52

Dodik: Sa Šmitom bez mandata Republika Srpska neće sarađivati

Sa Kristijanom Šmitom bez mandata, Republika Srpske i njene institucije neće sarađivati, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Milorad Dodik kaže da se Šmit hvali nekim svojim iskustvom, ali nema ga za BiH.

"On nema ingerencije, a pogotovo nema ih za promjene granica na Balkanu. U pogledu tog iskustva ne možemo dozvoliti da nam dođe nelegalan stranac, i neće se ovdje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primjenjivati njegove odluke. Zato je važno srpsko jedinstvo unutar svih političkih partija koje smo postigli na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske", istakao je Dodik.
"Sa snažnim jedinstvom političkih lidera u Srpskoj napravićemo front otpora. Samo na taj način možemo zaštititi Srpsku od zatiranja", rekao je Dodik.
Dodik je istakao da je jedino relevantno mesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH Aneks 10, ali je istakao da su ga prekršile velike zemlje koje pokušavaju da uskrate Republici Srpskoj da je strana, jer je tako i predviđeno Aneksom 10.  
"Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Sporazum je potpisala Srbija u ime Republike Srpske, tako da smo dio i međunarodnog prava, odnosno međunarodni faktor", rekao je Dodik, dodajući da visokog predstavnika nigde nema ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma.
Napomenuo je da su neke zapadne zemlje krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma.
"I SAD i EU i NATO su u borbi protiv Republike Srpske i njene razgradnje. Još su sebi pridodali Kanadu, Japan i neke islamske zemlje. Međunarodna zajednica želi da razgradi poziciju Republike Srpske kao strane u pregovorima, i zbog toga neću ići na razgovore sa Šmitom", poručio je Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.