Dodik: Rezolucija Evropskog parlamenta zlonamerna o RS

Izvor: RTS, 16.Apr.2016, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Rezolucija Evropskog parlamenta zlonamerna o RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini bazirana na netačnim podacima izvestioca, posebno o Republici Srpskoj, čime je Evropski parlament doveden u zabludu.
Dodik je optužio izvestioce Evropskog parlamenta da svoj posao "nisu uradili objektivno, već navijački, unoseći u rezoluciju niz netačnih i lažnih podataka", ocenivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se time pokušava da se Republici Srpskoj diktira šta da radi.

"Odredbe koje smo videli su deo ranijeg stereotipa. Nemoguće je da neko ko dolazi iz evropske demokratije, može da tvrdi da bi referendum mogao da bude nasilan i da ruši državu. To je netačno", kazao je Dodik.
Po njegovim rečima, izvestioci "nisu rekli da je nasilje koje su sproveli visoki predstavinici u BiH dovelo do snažnih nesporazuma u BiH, te da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavni osnov i nisu deo Dejtonskog sporazuma".
"Izvestilac je propustio da kaže istinu i doveo je Evropski parlament u zabludu iznoseći netačne podatke", istakao je Dodik.
Evropski parlament je pre dva dana doneo novu rezoluciju o BiH, kojom podržava njenu evropsku perspektivu, ali i upozorava na nacionalističku retoriku, pretnje referendumima i rušenje zajedničkih institucija države.
Govoreći o kritici visokog predstavnika u BiH Valetina Incka jer je Studentski dom na Palama nazvan po haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću, predsednik RS je rekao da je sve urađeno "u skladu s propisima i procedurama u akademskoj strukturi", a da on nije želeo da bude protiv toga.
Dodik je ocenio da visoki predstavnik može da ima svoje mišljenje o bilo čemu i dodao da "Incko već odavno ovde ne radi ništa i ni o čemu ne odlučuje, već samo prima pozamašnu platu glumeći visokog predstavnika u BiH".
Na dan protesta opozicije - kontramiting 
Dodik je rekao da će istog dana kada opozicija u RS bude organizovala proteste zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja, vlast organizovati kontramiting. Navodi da su opozicione stranke "izdajnici, koji nisu dobrodošli u Republiku Srpsku".
"Tog istog dana, u isto vreme i mi ćemo organizovati proteste, jer imamo razloga da kažemo da su oni svojom izdajničkom politikom na nivou BiH doveli RS u ovu situaciju, u kojoj jeste", kazao je Dodik.
Opozicione stranke, okupljene u Savezu za promene, najavile su da će sredinom maja organizovati demonstracije zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja i kašnjenja isplata boračkih dodataka i ostalih budžetskih obaveza prema ugroženim kategorijama stanovništva.
Dodik je naveo da će RS izvršiti sve svoje obaveze, "kada bude osigurala finansijska sredstva", a da je sve ostalo "ujudurma opozicije".
Predsednik RS je istakao da vlast čini sve da budžet bude likvidan, dodavši da se vode pregovori s Vladom Srbije i Međunarodnim monetarnim fondom koji bi trebalo da dugoročno stabilizuju budžet.
"Sve ostalo je deo opozicione ujudurme, da bi se stvorila predstava o tome kako u RS nešto ne funkcioniše. U RS funkcioniše sistem, budžet, Vlada i nemamo tu problema", rekao je Dodik.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dodik: Evropa je zlonamerna

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2016

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini bazirana na netačnim podacima izvestioca, posebno o Republici Srpskoj, čime je Evropski parlament doveden u zabludu. Dodik je optužio izvestioce Evropskog parlamenta da svoj posao nisu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.