Dodik: Referendum o Dejtonskom sporazumu u februaru?

Izvor: Blic, 22.Jan.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Referendum o Dejtonskom sporazumu u februaru?

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi referendum o izjašnjavanju građana RS o podršci Dejtonskom sporazumu, a ne o otcepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine, mogao biti raspisan polovinom februara, ako do tada bude usvojen zakon o referendumu.

"Očekujemo da će Bošnjaci iskoristi pravo veta u Skupštini i blokirati donošenje tog zakona, posle čega će biti zatraženo mišljenje Ustavnog suda", rekao je Dodik novinarima u Privrednoj komori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije gde mu je dodeljena Zlatna plaketa Kluba privrednih novinara zbog ekonomskih rezultata Vlade SR.

Povodom izjave odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića o slanju vojske na granicu sa RS ako bude raspisan referendum, Dodik je rekao da je očigledno da su o tome postojali operativni planovi hrvatskog državnog vrha, ali da je sada važniji stav novog predsjednika Ive Josipovića koji isključuje takvu mogućnost.

Komentarišući nameru Srbije da usvoji deklaraciju o Srebrenici, premijer RS je rekao da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Srbije.

Mesić: Otcepljenje RS vodi ka stvaranju Velike Srbije

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da bi eventualno otcepljenje Republike Srpske vodilo stvaranju "Velike Srbije". Mesić je ocenio da bi sprovođenje referenduma i pripajanje Republike Srpske Srbiji bilo opasno jer bi time granice Srbije došle do Karlovca, što bi promenilo celokupnu arhitekturu ovog dela Evrope i donelo velike probleme, piše zagrebački "Jutarnji list".

Mesić je takođe rekao da ne zna zašto se srpski predsednik Boris Tadić uzbuđuje zbog njegovih izjava o mogućoj vojnoj reakciji na referendum u Republici Srpskoj kada on ni u jednom trenutku nije spomenuo Srbiju.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, komentarišući povišene tonove razmenjene poslednjih dana između Zagreba i Beograda, rekla je u Virovitici da dve zemlje moraju da razgovaraju kao susedi.

"Nije dobro nastaviti bilo kakva prepucavanja i mi svi treba dobro da pazimo šta govorimo bez obzira govorimo li pred domaćom publikom", naglasila je Kosor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.