Dodik: Referendum neće pratiti sankcije

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Referendum neće pratiti sankcije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da međunarodna zajednica neće preduzeti sankcije zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prvi čovek RS Milorad Dodik kaže da bi sankcije značile udar na srpski narod i njegovu političku volju, navodeći da ne veruje da će međunarodni zvaničnici sebi dozvoliti takvu vrstu političko-pravnog nasilja.

On je, u izjavi za "Ekstra magazin", ponovio da je raspisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << referenduma pokušaj odbrane Dejtonskog sporazuma.

- Mi ipak poštujemo Dejton i ne želimo da prihvatimo tumačenja koja su data kroz formu Dejtona - rekao je Dodik, dodajući da RS ne traži ništa više od onog što joj prema Dejtonu pripada.

Predsednik RS je izrazio spremnost da se, posle referenduma, razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik: Niko ne može da poništi odluku o referendumu

Dodik: Niko nam ne može nametati rešenja

Na sednici parlamenta Dodik predložio referedum

Prema njegovim rečima, moguće je da RS donese novi zakon i da određena dela procesuiraju te dve pravosudne institucije, ali u okviru zakona za koje je nadležna BiH.

- Drugi uslov je da se ovi organi ne mešju u pravosudni sistem RS. Ako se to ne prihvati, mi ćemo doneti republički zakon u kojem će biti odredba da Zakon o sudu i tužilaštvu BiH ne važi u Srpskoj - rekao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS, na kome bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.