Izvor: Glas javnosti, Beta, 12.Feb.2010, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Raspisaćemo referendum jednog dana

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da jednog dana bude raspisan referendum o statusu RS, ne precizirajući kada bi do toga moglo doći.

"I danas ću reći da nikada ne isključujem mogućnost da RS jednog dana ima referendum o svom statusu. Kada će to biti, to treba dobro da se proceni i da se to pitanje postavi na ozbiljan način, a ne da to bude stvar avanturizma, kako to opozicija želi da proizvede", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je Dodik za Radio RS.

Dodik je dalje rekao da je bio iznenađen "mirnim stavom" visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa usvojenim zakonom o referendumu, navodeći da tokom njihovog jučerašnjeg sastanka u Banjaluci "nije bilo teških reči navedenih u saopštenju koje je potom objavio OHR".

"Incko nije pomenuo ništa iz tog saopštenja. On se interesovao za donošenje zakona i interesovalo ga je šta će se kasnije desiti.

Jasno sam rekao - onog trenutka kad zakon postane legitiman, mi ćemo ući u proceduru donošenja odluke o referendumu", naveo je premijer RS.

OHR je sinoć saopštio da je Incko tokom posete Banjaluci upozorio sve stranačke lidere iz RS koji su podržali donošenje zakona o referendumu da su krenuli u opasnom smeru.

U saopštenju se navodi da je Incko upozorio da je referendum potez koji ne bi trebalo da povlači nijedan odgovoran političar ako bi taj referendum mogao ugroziti osnovne principe Mirovnog sporazuma i međunarodno pravo.

Dodik je takođe ocenio da ne postoje razlozi da zakon o referendumu bude blokiran pred Ustavnim sudom RS.

"Mislimo da Ustavni sud nema nijednog relevantnog pravnog razloga, kao ni proceduralnog razloga da zakon proglasi neustavnim", rekao je Dodik.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.