Dodik: Očuvajmo mir do izbora

Izvor: B92, 23.Feb.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Očuvajmo mir do izbora

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik pozvao vlast, opoziciju, nevladin sektor i građane u Srpskoj da se u tom entitetu BiH očuva mir i stabilnost do oktobarskih izbora.

Kako je ocenio, sve drugo bi odvelo Republiku Srpsku u vanredno stanje.

Dodik je kazao da "samo legalni izbori daju legitimitet Republici Srpskoj, institucijama i narodu".

"Sve drugo nas vodi u vanredno stanje u kojem nam neće dozvoliti više nikada da se stabilizujemo, dok oni ne nametnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politički okvir koji je protiv nas", rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu u Višegradu, koji je danas posetio zajedno sa režiserom Emirom Kusturicom i predsednikom Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavom Koštunicom.

Predsednik RS tvrdi da ovaj entitet "institucionalno besprekorno funkcioniše", da će tako biti i ubuduće, dodavši da vlast u Federaciji BiH ne funkcioniše, što potvrđuje i činjenica da je vlast u tom entitet BiH sada prepuštena "ulici i nekim plenumima".

Navodeći da je globalna kriza dovela do stagnacije ekonomije i na ovim prostorima, Dodik je ocenio da kreatori globalne krize sada pokušavaju da političkim akcijama, putem raznih nevladinih organizacija i raznih agentura, pobude ljude na ovim prostorima kako bi oni uticali na politička dešavanja.

"Uprkos upornom dokazivanju činjenice da su demonstracije i nasilje isključivo vezani za Federaciju BiH, oni globalizuju to pitanje i pominju da je to pitanje čitave BiH", naveo je on.

Dodik tvrdi da je to "diktatura stranaca koji pokušavaju da kreiraju nemoguću zemlju" i da to "vidi sve više ljudi".

"Mogli smo da vidimo razne smutljivce iz prethodnih decenija koji su se na ovom prostoru pojavljivali u različitim ulogama, kao što je Jelko Kacin, koji je u početku svoje karijere komandovao Teritorijalnom odbranom Slovenije, koja je ubijala vojnike na tom prostoru", naveo je predsednik RS.

On je dodao da je Kacin sada postao "navodno neki Evropejac, koji ne propušta priliku da odapne lošu strelu i poruku srpskom narodu".

Dodik je dodao da su on i lider DSS saglasni da je potrebno jedinstveno delovanje srpskog naroda, očuvanje Srbije i Republike Srpske kao osnovnih vrednosti srpskog naroda, koji je "fiktivno podeljen" granicom, ali koji živi isti kulturni vrednosni sistem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.