Dodik: Nijedna država nema pravo da interveniše u unutrašnje poslove druge države

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 10:41

Dodik: Nijedna država nema pravo da interveniše u unutrašnje poslove druge države

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da nijedna država nema pravo da interveniše u unutrašnje ili spoljne poslove neke druge države.

Kako ističe, ne samo oružana intervencija već i svaki drugi oblik mešanja ili svaka druga pretnja, upereni protiv ličnosti, države ili protiv njenih političkih, ekonomskih i kulturnih elemenata, suprotni su međunarodnom pravu.

"Nijedna država ne može da primeni niti da podrži upotrebu mera ekonomske, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političke ili svake druge prirode kako bi prisilila neku drugu državu da joj se potčini u vršenju njenih suverenih prava ili da dobije od nje koristi bilo koje vrste. Upotreba sile u cilju lišavanja naroda njihovog nacionalnog identiteta predstavlja kršenje njihovih neotuđivih prava i principa intervencije", naveo je Dodik u autorskom tekstu za list "Politika".

Dodao je da Povelja UN ne deli narodne na male i velike, niti države na male i velike kao i da su jednakost i ravnopravnost i pštovanje suverenosti svake države opšta načela međunarodnog prava.

"Nijedna država (SAD, Velika Britanija, Nemačka..) ili grupa država (PIK i njegov upravni odbor kao samozvano i samoizabrano telo samoizabranih zemalja bez osnova u u Dejtonskom sporazumu) nema pravo da interveniše, neposredno ili posredno (pojedini zapadni ambasadori u Sarajevu, visoki predstavnik i OHR, strane sudije u Ustavnom sudu BiH, Tužilaštvo i Sud BiH kao vanustavno pravosuđe, po muslimanskom okupatorskom pravilu - kadija te tuži, kadija ti sudi), iz bilo kog razloga (zbog legitimnih zahteva Republike Srpske za dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma onako kako je potpisan; zbog nepoštovanja nelegalnog i nelegitimnog Kristijana Šmita i njegovih terorističkih odluka)", rekao je Dodik.

Kako razloge je naveo pozivanje na samostalnost Republike Srpske zbog kršenja Dejtonskog sporazuma od strane stranih država i njihovih predstavnika, što, prema njegovim rečima, običnih - Marfija, što specijalnih - Eskobara, O'Brajena, Piča, Zaracina, zatim zbog stalnog preglasavanja sprskih sudija u Ustavnom sudu BiH kao i zbog selektivne pravde u suđenjima za ratne zločine i osobađanje muslimanskih komandanata - Nasera Orića i drugih, ali i zbog progona gotovo svih pripadnika Vojske Republike Srpske.

"Prema tome, ne samo oružana intervencija već i svaki drugi oblik mešanja ili svaka druga pretnja, upereni protiv ličnosti (sankcije Dodiku, Cvijanović, Stevandiću i drugima; montirani sudski procesi na osnovu nametnutih zakona Petriča, Ešdauna, Incka, a pogotovo Kristijana Šmita), države ili protiv njenih političkih, ekonomskih i kulturnih elemenata (rušenje sajtova organa RS, zaustavljanje projekata i sredstava po osnovu već ispunjenih reformi i ciljeva EU), suprotni su međunarodnom pravu", naveo je Dodik.

Dodao je i da nijedna država ne može da primeni niti da podrži upotrebuz mera ekonomske, političke ili svake druge prirode kako bi prisilila neku drugu državu da joj se potčini u vršenju njenih suverenih prava ili da dobije od nje koristi bilo koje vrste.

"Upotreba sile u cilju lišavanja naroda njihovog nacionalnog identiteta (zabrana 9. januara kao Dana Republike, himne 'Bože pravde' i grba Republike Srpske'), predstavlja kršenje njihovih naeotuđivih prava i principa neintervencije", istakao je on.

Princip broj 5. iz Deklaracije od 24. oktobra 1970. godine - o ravnopravnosti i samoopredeljenju naroda, prema njegovim rečima je razrada onoga što piše u Povelji UN i međunarodnim paktovima koji su sastavni deo Ustava BiH.

"U Deklaraciji piše: 'Svi narodi imaju pravo da odrede svoj politički status, potpuno slobodni i bez stranog mešanja, i da nastave svoj privredni, društveni i kulturni razvoj, a svaka je država ('Bosna i Hercegovina', Srbija, Hrvatska, SAD, Rusija, Nemačka, Britanija itd.) dužna da poštuje ovo pravo saglasno odredbama Povelje", naveo je on.

Imajući u vidu da, prema rečima Dodika, podvrgavanje naroda stranom potčinjavanju (O'Brajenu, Kristijanu Šmitu, Majklu Marfiju, Johanu Satleru i drugim sarajevskim ambasadama) dominaciji ili eksploataciji, predstavlja kršenje pomenutog načela, kao i odricanje osnovnih ljudskih prava (suđenje po nametnutim odlukama stranaca, a ne po zakonima BiH) i da je u suprotnosti sa Poveljom UN.

"Svi narodi imaju pravo da odrede svoj politički status, potpuno slobodni i bez stranog miješanja, i da nastave svoj privredni, društveni i kulturni razvoj, a svaka je država dužna da poštuje ovo pravo saglasno odredbama Povelje. Imajući u vidu da podvrgavanje naroda stranom potčinjavanju, dominaciji ili eksploataciji, predstavlja kršenje ovog načela, kao i odricanje osnovnih ljudskih prava i da je u suprotnosti sa Poveljom UN", dodao je on.

Kada je u pitanju samoopređeljenje naroda, Dodik podseća da u principu broj 5. piše da stvaranje suverene i nezavisne države, slobodno udruživanje ili integracija sa nekim nezavisnim državama ili uspostavljanje bilo kog drugog političkog poretka koji je jedan narod slobodno odabrao, predstavlja za taj narod način njegovog prava na samoopredeljenje.

"Svaka je država dužna da se uzdrži od pribegavanja svim prinudnim merama kojima bi se narodi, pomenuti u formulaciji ovog načela, lišavali svog prava na samoopredeljenje, slobode i nezavisnosti. Kada deluju protiv i suprotstavljaju se takvim prinudnim merama u vršenju svog prava na samoopredeljenje, ovi su narodi ovlašćeni da traže i primaju pomoć, saglasno sa ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Nijedna država nema pravo da interveniše u unutrašnje poslove druge države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2024

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da nijedna država nema pravo da interveniše u unutrašnje ili spoljne poslove neke druge države, kao i da su ne samo oružana intervencija već i svaki drugi oblik mešanja ili svaka druga pretnja, upereni protiv ličnosti, države ili protiv njenih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.