Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Neka Ivanić dovede počasnu jedinicu OS BiH na manifestacije 9. januara

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da postroji počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH i da ona direktno učestvuje u manifestacijama u Banjaluci, 9.januara, na Dan Republike Srpske.

Ako Ivanić to uradi, kaže, ta jedinica OS BiH biće prva u ešalonu koji će na taj način "manifestovati jedinstvo RS".

Dodik tvrdi da je "potpuno siguran da Ivanić neće donijeti takvu odluku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jer on na tom pitanju kalkuliše, iako toga ne bi smjelo biti".

"Pozivam ga da javno kaže zašto ne može da dovede tu jedinicu. Ja da sam član Predsjedništva BiH doveo bih je ili ne bi bilo vojske", rekao je Dodik podsjetivši da je zakonom o OS BiH definisano i da postoji jedinica koja baštini tradiciju bivše Vojske RS.

Kazao je da on ne odlučuje o učešću te jedinice OS BiH, već je samo donio odluku da ne traži njeno učešće na obilježavanju 9. januara u Banjaluci, "jer ne želi da neko iz Sarajava kaže – ne može, ili da o tome odlučuje neki referent".

Dodik dodaje da ne želi da se na taj način ponižava.

"Republika Srpska neće pristati na ponižavanje i čekati vijest iz Sarajeva hoće li odobriti učešće te jedinice, 9. januara u Banjaluci. To je riješeno formiranjem svečane jedinice MUP RS, koja će biti postrojena u čast Republike Srpske, a ne bilo kojeg pojedinca", rekao je Dodik.

Podsjetio je da su prošle godine prethodili problemi odobravanju učešća počasne jedinice OS BiH na proslavi Dana Republike Srpske, i da je ta jedinica bila "sa strane, nije bila dio manifestacije i bila je postrojena zbog Ivanića, a ne Republike Srpske".

"Više ne želimo tako nešto", dodao je Dodik.

Kazao je da razumije učešće srpskih predstavnika u OS BiH te ih pozvao da učestvuju u obilježavanju Dana RS.

Ponovio je da Republika Srpska "neće odustati od proslave 9. januara kao praznika RS, bez obzira na kvazi pokušaje podmetanja i licemjere iz Ustavnog suda i međunarodnih sudija u toj pravosudnoj instituciji".

Odbacio je odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, jer je to politički motivisana odluka.

"Republika Srpska je rođena tada i ne može biti nijedan drugi datum, bez obzira na cinizam i pokvarenost međunarodnih sudija koji su učestvovali u tome i pritisaka, koji su došli sa strane", istakao je Dodik ističući da ovakve odluke dovode do nepoštivanja Ustavnog suda BiH, "kao što se više i ne poštuje".

U ime SNSD-a, čiji je predsjednik, rekao je da će ta stranka imati svoje kandidate za predsjednika entiteta i člana Predsjedništva BiH iz RS, ali da je još uvijek rano govoriti o tome.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Ivanić može da izvede jedinicu Oružanih snaga BiH 9. januara

Izvor: Blic, 28.Dec.2017

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da su apelacije i odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa obeležavanjem Dana RS samo više razgradile BiH i udaljile je od toga da se izgradi u nekom funkcionalnom i ustavnom smislu...- To je politička odluka, a Srpska će obeležavati Dan Republike i to dovodi do toga...

Nastavak na Blic...

Spor Dodika i Ivanića o vojsci na proslavi Dana RS

Izvor: Beta, 28.Dec.2017

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da on postroji počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH i da ona direktno učestvuje u obeležavanju 9. januara, Dana RS u Banjaluci."Ako Ivanić to uradi, ta jedinica OS BiH biće prva u ešalonu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.