Dodik: Mučno je gledati slike iz gaze

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 16:39

Dodik: "Mučno je gledati slike iz gaze"

Težak je trenutak koji postoji u sukobu između Izraela i Palestine, pre svega Hamasa, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je istakao da očekuje da će sukob što pre stati i da će se uspeti pronaći dogovor.

"Mučno je gledati slike iz Gaze. Ali, opravdana je aktivnost i Izraela da se brani. Očekujem da će što pre sukob stati i da će uspeti pronaći dogovor. Vidim razlikuje se od prethodnih situacija. Amerika diskvalifikuje sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao posrednika, jer se svrstava na jednu stranu. Kao i u Ukrajini. Videli smo reakciju arapskog sveta na to. Usložnjava problem koji je težak. Svaka vrsta navijačkog odnosa nije fer i korektna", naveo je Dodik.

On je rekao da višedecenijski sukob između Izraela i Palestine pomalo podseća i na situaciju BiH.

"I mi smo zgurani u nešto što ne može da funkcioniše voljom nekih drugih, a ne nas, da se živi na prostoru koji nije perspektivan da funkcioniše kao država. Verujem da ćemo uspeti da očuvamo mir, to je najvažnije u svemu, a politički procesi biće u toku i mnogo više intenzivniji", rekao je Dodik. Naglasio je da su SAD davno odlučile da centralizuju BiH, a Republiku Srpsku naprave praznom ljušturom.

"Borimo se protiv toga, borimo se za Ustav BiH. Neki međunarodni predstavnici tvrde kako mi to ne razumemo, kako nije stvar slova Dejtona, nego je to proces. Taj proces niko iz Republike Srpske i Srbije nije potpisao već ugovor u kojem tačno piše šta stoji u njemu. Slovo Dejtonskog sporazuma i dalje ostaje naš cilj, ukoliko to nije moguće Srpska mora da nađe načina kako da nastavi svoju egzistenciju", naveo je Dodik, preneo je portal RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Sukob Palestine i Izraela podseća na BiH

Izvor: Danas, 30.Okt.2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da višedecenijski "sukob Palestine i Izraela pomalo podseća" na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.