Dodik: Holbrukova smrt je gubitak

Izvor: B92, 14.Dec.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Holbrukova smrt je gubitak

Banjaluka,Sarajevo -- Predsednik RS Milorad Dodik uputio je telegram saučešća ambasadoru SAD u BiH Patriku Munu povodom smrti američkog diplomate Ričarda Holbruka.

"Iznenadna smrt gospodina Holbruka predstavlja veliki gubitak, pre svega za njegovu porodicu i prijatelje, ali i za američku i svetsku diplomatiju", navodi Dodik.

Predsednik RS ističe da će Holbruk ostati upamćen i kao jedan od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i postavio temelje njenog ustavnog uređenja, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je, sa apsekta američke administracije i Ričarda Holbruka, Dejtonski mirovni sporazum pozitivan dokument koji je omogućio mir i razvoj BiH posle rata.

"U nekim drugim situacijama Holbrukova diplomatska uloga nije dala neke pozitivne rezultate, kao u misijama u Avganistanu i Pakistanu, ali kao što kažu stari Atinjani: Sve najbolje o pokojniku", kazao je Radojičić.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, koji je zvanično parafiran 14. decembra u Parizu, Radojičić je naveo da je to sporazum koji je zaustavio rat, ali takođe "postavio kvalitetne osnove na ovim prostorima".

Prema njegovim rečima, neki u BiH na Dejtonski sporazum gledaju kao na nešto prolazno, ali je reč o pozitivnom dokumentu koji je, osim mira, omogućio institucionalni, demokratski i ekonomski progres u BiH.

"Činjenica je da političke strukture i institucije u BiH nisu blizu bilo kakvog drugog dogovora koji bi zamenio Dejtonski sporazum. Realno je da BiH s tim i takvim ustavnim okvirom traje i u nekom narednom periodu, jer Dejton je više od samog Ustava", istakao je Radojičić.

Holbruk je preminuo danas u 69. godini. Pre smrti obavljao je dužnost specijalnog američkog predstavnika za Avganistan i Pakistan.

Telegrami saučešća iz BiH

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj uputio je telegram saučešća državnoj sekretarki SAD Hilari Klinton zbog smrti američkog diplomate Ričarda Holbruka.

Alkalaj u telegramu navodi da ga je "vest o smrti ambasadora Holbruka duboko rastužila", te da će "ambasador Holbruk ostati u sećanju naroda Bosne i Hercegovine kao jedan od glavnih arhitekata Dejtonskog mirovnog sporazuma".

I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je izraze saučešća Holbrukovoj porodici i prijateljima.

"Odlaskom Ričarda Holbruka globalna diplomatija je izgubila jednu od najuvaženijih i najpožrtvovanijih osoba. Ostavio je dubok trag u mnogim delovima sveta, a posebno ovde na Balkanu", saopštio je Incko.

Incko je podsetio da je Holbruk bio kreator Dejtonskog sporazuma, te da je "to nasleđe od izuzetne vrednosti, jer je sporazum koji je dogovorio Holbruk stavio tačku na tri i po godine dug krvavi sukob, potvrdio suverenitet BiH i pokazao se kao trajan mehanizam za održavanje mira u BiH, te pružio priliku za četiri miliona ljudi da ponovo izgrade svoje živote".

"Mi u BiH možemo na poseban i smislen način čuvati sećanje na Ričarda Holbruka tako što ćemo ponovo iskazati svoje opredeljenje potpunoj obnovi zemlje i završiti posao koji je omogućio mirovni sporazum postignut pre petnaest godina", naveo je Incko.

Američka ambasada je u Sarajevu danas otvorila i knjigu žalosti, koja će građanima biti dostupna do četvrtka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.