Dodik: Delićemo i vlast i odgovornost

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Delićemo i vlast i odgovornost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra sebe i svoju partiju pobednikom izbora u BiH iako je izgubljen određeni broj mandata. Koalicija SNSD-SP-DNS će deliti i vlast i odgovornost, kaže Dodik. Sarađivaću sa Mladenom Ivanićem onoliko koliko bude potrebno, dodaje predsednik RS.

Milorad Dodik je, gostujući u emisiji Oko na RTS-u, rekao da njegova stranka SNSD ima najveću podršku i potencijal da formira vladu iako ima manji broj mandata nego ranije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Narod je odlučio, imamo legitimitet i sada idemo dalje", kaže Dodik i dodaje da će se raditi na uštedama u javnoj potrošnji.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da koalicija SNSD-SP-DNS oformi Vladu Republike Srpske i dodaje da će se uskoro održati sastanak u Brčkom, kada će se razgovarati o strukturi Vlade.

"Dogovorili smo donekle politička i ekonomska pitanja i reforme koje moramo da sprovedemo. Sada tražimo ljude. Situacija nije jednostavna, ali ono što ćemo morati da radimo je borba za jaču ekonomiju Srpske, uništenu u poplavama", ističe Dodik i dodaje da je skoro 20 odsto BDP-a Srpske uništeno u poplavama. 

Dodik kaže da je otvorena mogućnost mogućnopst da mandatar sa sastav Vlade dođe iz SNSD-a, ali i iz druge stranke.

"Sada smo u poziciji da definitivno delimo vlast, kao i odgovornost za poteze. Nekada su mogli veliku partiju da krive i da se provuku. Sada imamo većinu da skupa radimo", ističe Dodik.

Predsednik Republike Srpske dodaje da mu je žao što premijerka Srpske Željka Cvijanović nije uspela da osvoji dovoljno glasova kako bi postala predstavnik Srba u Predsedništvu BiH.

Kako kaže, razlog zbog kog Cvijanvićeva u tome nije uspela jeste "prednost u startu", koji je imao Mladen Ivanić. Ipak, dodaje, on pokazuje zrelost u odbrani interesa Srba. 

Komentarišući rezultate izbora, predsednik RS kaže da su stranke, koje je podržavala međunarodna zajednica, pale zato što "narod ne voli one koji imaju moć".

Ipak, dodaje, međunarodna zajednica ima veliki uticaj u BiH iako ne donose konkretne odluke, oni su i dalje "upetljani, kreiraju odluke pogotovo u Sarajevu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.