Dodik: 25. novembar nije praznik Bosne i Hercegovine

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: 25. novembar nije praznik Bosne i Hercegovine

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, ponovio je da 25. novembar “nije praznik BiH, jer ni jedan relevatan organ nije doneo takvu odluku”.

- Potrebno je doneti novi zakon o praznicima da bi ti praznici bili opšteprihvaćeni u BiH- naveo je Dodik u Banjaluci.

On tvrdi da 25. novembar ne može, kako kaže, da se "slavi kao Dan državnosti jer BiH do '92. godine nije imala medjunarodni legitimitet”, a u Dejtonskom sporazumu je rečeno da nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da važe propisi koji su važili na čitavoj teritoriji BiH.

Medjutim, u februaru, nekoliko meseci pre potpisivanja tog sporazuma, Federacija BiH je donela odluku o proglašenju Dana državnosti, 25. novembra, podsetio je on.

- Istrajavanje na toj priči govori o tome da Bošnjaci žele da se iskupe za svoje prethodne grehove u Drugom svetskom ratu, jer su masovno pripadali fašističkom pokretu i bili zastupljeni u Handžar divizijama i činili zločine nad Srbima, a tek kada je bilo jasno da će pobediti antifašistička koalicija onda su se masovno priključili tom pokretu dva meseca pred kraj rata- istakao je Dodik.

Ponovio je i da su Srbi "apsolutno dominirali u borbi protiv fašizma, a tek je bio mali broj Muslimana i Hrvata”, te da je pokušaj da se održi 25. novembar kao Dan državnosti "kupovanje novog legitimiteta koji nedostaje Bošnjacima, ovog puta političkog”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Političari u BiH podeljeni i oko praznika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2011, 11:06

SARAJEVO -..Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH), koja zbog neuspešnih pokušaja političara da se dogovore duže od godinu dana nakon izbora nema Veće ministara, najvišu vlast u državi, podeljeni su i kada je reč o tome da li je 25. novembar Dan državnosti BiH...Dok visoki predstavnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

FBiH slavi, u Srpskoj radni dan

Izvor: BanjalukaLive.com, 25.Nov.2011

Iako BiH nema zakon o državni praznicima, u Federaciji BiH 25. novembar je neradni dan i obilježava se kao dan državnosti. U RS se 25. novembar ne praznuje. Prema entitetskom zakonu, kao praznik u RS obilježava se 21. novembar, datum potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ni u svim kantonima sa hrvatskom...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.