DODIK: BIH MOŽE SAČUVATI KOMPROMIS

Izvor: Kurir, 22.Maj.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: BIH MOŽE SAČUVATI KOMPROMIS

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina u ovom trenutku podeljena zemlja, da nema hemije koja je može ujediniti i da može da bude uspešna konfederacija ili unija, a da se RS neće upuštati u avanture kao što je secesija od BiH.

Predložio sam da se povuče odluka o raspisivanju referenduma zbog toga što su stvorene nove realne činjenice koje nisu postojale kada sam tražio da NS RS donese odluku o raspisivanju referenduma", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rekao je Dodik za Politiku i istakao da parlament RS niko ne ponižava.

One partije, dodao je, koje tvrde da sam ponizio NS RS nisu glasale za referendum, a sada ga brane.

Prema njegovoj oceni, ključno je to što je "EU ipak procenila da na strani RS postoje određena prava i da smo u pravu".

"Naš suštinski dijalog sa EU obezbedio je da Ketrin Ešton dođe u Banjaluku. To je za nas vrlo važan čin, koji ima snažne političke konsekvence. RS je, dakle, na dobrom putu da pravom pobedi silu", rekao je Dodik.

Predsednik RS ističe da BiH isključivo može da opstane ako se poštuju prava RS dobijena Dejtonskim sporazumom.

"I Bošnjaci bi trebalo da prigrle Dejtonski sporazum i tako sačuvaju BiH. Ovako, kako oni rade, to je najbolji put da se ugasi ova zemlja."

"To što neko očekuje da ćemo kroz reforme ukinuti sami sebe, to je sa ovom strukturom vlasti računica bez krčmara. Nećemo se upuštati u avanture kao što je secesija od BiH. Mi želimo da u njoj vlada balans utvrđen Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik.

RS ima pravo da demokratskim sredstvima brani svoja prava, napomenuo je Dodik, "i od toga nećemo odustati".

Ključna rečenica dogovora sa EU je da referendum o ovom pitanju za sada nije neophodan, istakao je on, navodeći da RS odavno nema potrebu da "uplakano Sarajevo" teši dobrim poklonima.

"Mi od Sarajeva samo tražimo da poštuju naša ustavna prava onoliko koliko i mi poštujemo BiH", zaključio je.

Dodik je najavio da će razgovori o pravosuđu početi početkom juna, kada će u Banjaluku doći komesar za proširenje EU Štefan File koji će voditi prvi sastanak.

Predstoje, ocenio je, teški razgovori u kojima će se definitivno reći da li može ili ne može da ostane ovakav pravosudni sistem u BiH.

Dodik smatra da BiH jedino može sačuvati kompromis koji predstavnici tri naroda postignu na nivou države, pod uslovom da ti predstavnici budu iz najsnažnijih stranaka iz sva tri naroda.

"BiH je u ovom trenutku podeljena zemlja. Nema hemije koja je može ujediniti, a to potvrđuje i njena istorija. Što se tiče nas, BiH može da bude uspešna konfederacija ili unija čiji bi entiteti deo svoje državnosti i nadležnosti preneli na zajedničke organe - kao što su vojska, spoljna i monetarna politika", zaključio je Dodik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.