Bradić u Banjaluci

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić u Banjaluci

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović potpisali u Banjaluci "Izjavu o namerama" s ciljem unapređenja kulturne saradnje. Bradić u četvrtak razgovara s premijerom RS Miloradom Dodikom.

Ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović potpisali su u Banjaluci "Izjavu o namerama" sa ciljem unapređenja saradnje u različitim oblastima kulture.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bradić izjavio je, posle susreta u Banjaluci sa ministrom prosvete i kulture Republike Srpske Antonom Kasipovićem, da su u razgovoru inicirali međunarodnu konferenciju o kulturnom nasleđu, koja će biti održana u narednom periodu.

Bradić, koji je sa Kasipovićem potpisao izjavu o namerama o kulturnoj saradnji dva ministarstva - temeljni dokument koji će biti podloga za aneks sporazuma o saradnji dva ministarstva, istakao je takođe da je posebno važna kulturna ili kreativna industrija.

Kasipović je istakao da "nam predstoji još mnogo kvalitetne saradnje, zajedničkih projekata i nastupa prema Evropi i svetu".

Prema rečima Bradića, preciziranje sporazuma o kulturnoj saradnji između Srbije i RS u narednom periodu definisaće intenzivniju saradnju između institucija, grupa i pojedinaca u oblasti kulturnog stvaralaštva i zaštite kulturnog nasleđa.

Saradnja u snimanju filmova

"Saradnja u oblasti kulturne industrije između Srbije i RS teče u domenu filma", rekao je Bradić, izražavajući zadovoljstvo što će se u narednom periodu sufinansirati zajednički projekti umetnika, filmskih stvaralaca iz Srbije i RS istakavši da je u tom smislu važan film "Neprijatelj", režisera Dejana Zečevića, čije snimanje počinje za nekoliko dana.

Bradić je rekao da će Ministarstvo kulture Srbije izdvojiti 19 miliona dinara za ovaj film, dok je Ministarstvo prosvete i kulture RS podržalo ovaj film u ovoj fazi sa nešto više od 50.000 evra.

Ministar kulture Srbije je podsetio da je u proteklom periodu uspešno realizovana koprodukcija na filmovima "Turneja" i "Sveti Georgije ubiva aždahu".

Bradić je istakao da je iniciran i zajednički fond iz sredstava obe vlade, kojim bi se podsticali projekti koji doprinose jačanju kapaciteta kulturnog stvaralaštva i razvoju ekonomije u ovoj oblasti.

"Strategije će biti definisane u narednih mesec dana, dok se potpisivanje aneksa sporazuma o kulturnoj saradnji očekuje u okviru ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu", rekao je Bradić.

Bradić boravi u dvodnevnoj poseti Banjaluci, u okviru koje će u četvrtak razgovarati sa premijerom Dodikom o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske, saopštilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.