Bosić testira Dodika

Izvor: Blic, 17.Dec.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosić testira Dodika



Mladen Bosić, lider SDS

Banjaluka - Vrlo brzo ćemo se uveriti da li je priča vladajućeg SNSD o referendumu čista demagogija ili su zaista spremni da se u RS obezbedi taj mehanizam. Već na sledećoj redovnoj sednici pred poslanicima će se naći naš predlog zakona o referendumu i građanskim inicijativama, pri čemu ćemo videti koliko su u vladajućim redovima, ali i ostalim strankama spremni da podrže mogućnost pokretanja referenduma u RS - poručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lider SDS Mladen Bosić.

Istovremeno, predsednik NS RS Igor Radojičić potvrdio je da bi danas, na zahtev Vlade RS, trebalo da bude održan skupštinski kolegijum o održavanju posebne sednice, a u vezi sa poslednjim odlukama visokog predstavnika. Radojičić nije želeo da se upušta u prejudiciranje odluke kolegijuma, ali je napomenuo kako je skupštinski raspored do kraja godine „poprilično zgusnut”. Radojičić uverava i da Ustav RS u dva člana predviđa da se građani mogu izjasniti na referendumu, kao i da postoji zakon iz 1993. koji propisuje proceduru i način ko saziva referendum i na koji način se organizuje.

„U čisto ustavno-pravnom smislu, u skladu sa Ustavom i zakonom, u RS može biti organizovan referendum o određenim pitanjima”, rekao je Radojičić.

U SDS, međutim, smatraju da se Zakon o referendumu donesen još u vreme rata teško može sada primenjivati, posebno što uopšte ne predviđa mogućnost da građani pokrenu inicijativu za raspisivanje referenduma.

„Naš predlog definiše procedure i omogućava građanima RS da uz određen broj glasova iniciraju raspisivanje referenduma o bilo kom pitanju. Osim toga, njegova glavna karakteristika je da u dva slučaja referendum mora biti raspisan po automatizmu i to za promenu Ustava i pristupanje nekom od vojnih saveza. Predlog smo ponudili i ostalim strankama, pre svega SNSD i rekli da smo spremni na sve dogovore, osim osnovnog principa da se u ova dva slučaja uvede automatizam raspisivanja referenduma”, kaže Bosić.

Podsećanja radi, Bosić i Dodik su pre tri meseca potvrdili da postoje razlike između SDS i SNSD u vezi sa ulaskom BiH u NATO, ali su se usaglasili da bi bilo prihvatljivo izjašnjavanje građana RS o tom pitanju. Bosić juče nije želeo da se upušta u spekulacije o tome koliko veruje da će Dodik ispoštovati dogovor, ali je naglasio da će se već na narednoj sednici NS RS videti iskrene namere SNSD u vezi sa referendumom.

Inače, u Centralnoj izbornoj komisiji BiH juče su nam rekli da će se komisija izjasniti o dostavljanju biračkih spiskova za potrebe referenduma tek po prijemu eventualnog zahteva iz RS i potvrdili da prema postojećem Izbornom zakonu BiH postoji takva mogućnost. Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da postojeći Zakon o referendumu u RS ima niz nedorečenosti, poput biračkih spiskova koji nisu u vlasništvu RS već CIK, te da će Vlada predložiti da se referendum održi čim se stvore tehnički preduslovi za to.

Logoraši prekidaju saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH

Upravni odbor Saveza logoraša RS odlučio je juče da prekine komunikaciju i saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, zbog opstrukcija te institucije u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima. U Savezu su odlučili da svu dokumentaciju koju su predali Haškom tribunalu i Sudu i Tužilaštvu BiH predaju Specijalnom tužilaštvu Srbije i Specijalnom tužilaštvu RS. Doskorašnji rukovodilac Odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen saopštio je da predmeti ratnih zločina za koje je zainteresovan Savez logoraša RS neće biti procesuirani ili to neće biti učinjeno u skorije vreme, ako se ne omogući dalji ostanak stranim tužiocima, navodeći da je „učinio sve da njegove odluke budu pravedne”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.