Biljana Plavšić stigla u Beograd

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 27.Okt.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Plavšić stigla u Beograd

Beograd, Stokholm -- Biljana Plavišić sletela je oko 14 sati na beogradski aerodrom. Bivša predsednica RS puštena je iz zatvora u Švedskoj, gde je služila kaznu zbog ratnih zločina.

Do svog stana u Katanićevoj ulici na Vračaru, Plavšićeva je stigla automobilom Vlade Republike Srpske u pratnji premijera RS Milorada Dodika. Ekipe beogradskog Parking servisa sat vremena pre dolaska osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić uklanjale su automobile sa kolovoza kako bi delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njenoj pratnji kao i policija imala mesta za parking.

Pošto je vešto izbegla novinarske ekipe na aerodromu, Biljana Plavšić nije mogla neopaženo da uđe u zgradu gde su je čekali ne samo novinari već i okupljeni građani i prijatelji.

Milorad Dodik (FoNet, arhiv)

Milorad Dodik u "Kažiprstu"

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik biće gost Danice Vučenić u emisiji "Kažiprst" sutra u 9.30 na RTV B92.

Prva osoba koja ju je pozdravila je Milka Tošić, koja je tokom rata bila zadužena za odnose sa medijima u kabinetu Plavšićeve, a kroz novinarske ekipe i sevanje bliceva do bivše predsednice Republike Srpske probilo se par ljudi koji su želeli da je i lično pozdrave.

Po svojoj želji, Plavšićeva će nastaviti da živi u Beogradu, jer ima državljanstvo Srbije.

Kako saznaje B92, nju će ubuduće obezbeđivati nekoliko pripadnika MUP-a Srbije.

Posle nešto više od 8 godina provedenih u zatvoru zbog ratnih zločina, odlukom Haškog tribunala i švedske Vlade, nakon odslužene dve trećine kazne, bivša predsednica Republike Srpske puštena je danas pre podne iz zatvora u Švedskoj.

Avionom tipa "cesna" iz Stokholma je u 14 časova na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sletela je Biljana Plavšić.

Taj avion iznajmila je Vlada Republike Srpske, iako je danas u u isto vreme iz Stokholma stigli putnici na redovnoj liniji "Jat ervejza".

Dolazak 79-ogodišnje Plavšićeve mnogobrojne novinarske ekipe nisu mogle da snime kamerama, jer je Plavšićeva odmah po sletanju ušla u automobil Vlade Republike Srpske ne prolazeći kroz hodnik aerodroma.

Plavšićevu nije sačekao niko od zvaničnika Republike Srbije. Opširnije o reakcijama domaćih političara na puštanje Biljane Plavšić možete čitati u posebnoj vesti.

Biljana Plavšić je, inače, prvi bivši lider osuđen u Haškom tribunalu za najteže ratne zločine, koji je odslužio svoju kaznu. Ona se, pošto je optužena za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima, doborovoljno predala Haškom sudu 10. januara 2001.

Naredne godine, u oktobru, priznala je krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u Bosni i Hercegovini u zamenu za odbacivanje preostalih tačaka optužnice.

Na pitanje sudije da li se izjašnjava da je kriva ili da nije kriva, Biljana Plavšić je tada rekla: "Izjašnjavam se da sam kriva".

Tokom boravka u zatvoru izdala je knjigu "Svjedočenja", u kojoj je krivicu za rat prebacila na Radovana Karadžića, ali je odbila da protiv njega svedoči.

Ona je bila jedan od ključnih svedoka na suđenju bišem predsedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku, koji je u martu ove godine osuđen na 20 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.