BiH ne mora biti, ali Srpske mora

Izvor: B92, 15.Jan.2020, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BiH ne mora biti, ali Srpske mora"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je će Republika Srpska istrajati na politici vojne neutralnosti.

RS će istrajati bez obzira na to što su bošnjačka i hrvatska strana za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i nastaviće da objašnjava zašto ta zemlja ne treba da bude članica Alijanse.

U intervjuu za RTS, on je rekao da nije poveo zemlju u NATO i da usvojeni Program reformi ne prejudicira članstvo BiH te da ne može da posluži kao osnova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za integraciju u Alijansu.

Za svako novo kretanje prema NATO-u, biće potrebna nova odluka Predsedništva BiH i Parlamentarne skupštine, rekao je Dodik.

On je ocenio i da odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može da bude Dan RS predstavlja veliku nepravdu prema RS, ali i njenom narodu.

"Sud BiH pokušava da sudi istorijskim činjenicama. Srpska je proglašena u miru, nikakvih ratnih dešavanja nije bilo. Uvek je sporno kada su u pitanju Srbi. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvatamo", rekao je Dodik i dodao da "tu priču gura" deo međunarodne zajednice.

On je rekao da je Republika Srpska u svakom obliku država koja ima sve osim stolice u Ujedinjenim nacijama - budžet, policiju i narod koji je za RS.

Ponovio je da BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je istorijska činjenica.

Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma uveden je visoki predstavnik, a Savet bezbednosti UN nije mu dao nikakva ovlašćena, pa ni bonska.

"I kako danas mi da prihvatimo Valentina Incka, ili nekog drugoga. U Predsedništvu BiH se borim za interese Srpske. BiH ne mora biti, ali Srpske mora, i sa takvim stavom idem u Sarajevo", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.