Bez sankcija za RS, Dodik ipak popušta

Izvor: Blic, 10.Maj.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez sankcija za RS, Dodik ipak popušta

NJUJORK - Nema šansi da Savet bezbednosti UN uvede sankcije prema Republici srpskoj i predsedniku Miloradu Dodiku, rekao je juče za “Blic” Feđa Starčević, ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Starčević je, neposredno pred početak sednice SB UN na kojoj je razmatrana kriza povodom najavljenog referenduma za koju se svi slažu da je najveća od nastanka "dejtonske" BiH, precizirao da pre svega Rusija to sigurno ne bi dopustila, a verovatno ni Kina.

Za eventualno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvođenje sankcija (a visoki predstavnik za BiH Valentin Incko pretnjom kaznama već neko vreme nastoji da disciplinuje Dodika) potrebna je saglasnost svih članica Saveta bezbednosti.

A Milorad Dodik dobio je juče najjaču podršku upravo od Rusije. Rusi su blokirali podršku Inckovom izveštaju na konsultacijama pre sednice, ruski ambasador Vitalij Čurkin je otvoreno podržao Dodika u izlaganju. Kineski ambasador je na sednici SB UN čak pomenuo pravo na samoopredeljenje naroda u BiH. SAD, Britanija i Nemačka podržale su Incka.

Srbija je, u skladu sa svojom osetljivom ulogom garanta Dejtonskog sporazuma, umereno branila Dodikove pozicije u Savetu bezbednosti. Ambasador Starčević je u obraćanju istakao podršku integritetu BiH, podvukao potrebu da se sve odluke donose uz saglasnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali i da je ideja o tome da visoki predstavnik za BiH suspenduje referendum "opasna”.

- Smatramo da najavljeni referendum građana Republike Srpske o sudu i tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnim integritetom zemlje i da nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Bez namere da se mešamo u unutrašnje stvari BiH, smatramo da je inicijativa koja se tiče sudstva u domenu skupština koje su formirali predstavnici građana i da ne postoje ovlašćenja na osnovu kojih mogu da je preuzmu državni organi BiH ili predstavnici međunarodne zajednice - rekao je ambasador Starčević juče u SB UN.

Međunarodna krizna grupa (MKG) u poslednjem izveštaju ocenila je da najavljeni referendum u RS "može da predstavlja podršku izlasku Srba iz institucija u Bosni”, da se "Bosna suočava sa najgorom krizom od rata”. Marko Prelek, ekspert MKG za BiH, kaže za "Blic” da bi povlačenje Srba iz institucija federacije moglo da usledi kao sledeći korak ukoliko bi se odnosi još više zaoštrili i da bi to bilo de fakto ravno otcepljenju RS.

- Deo članica EU u ovom trenutku gaji simpatije prema Dodikovom suprotstavljanju visokom predstavniku, ali ne verujem da bi RS imala podršku međunarodne zajednice za dalje korake u konfrontaciji. U EU sada nema raspoloženja da se kažnjava Dodik, - kaže za "Blic” Prelek.

Predsednik RS pružio je šansu za dogovor jer je juče rekao da postoji mogućnost odlaganja referenduma na dva do tri meseca ukoliko RS dobije garancije da će biti otklonjeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH.

- Ovo nije nikakvo uslovljavanje - rekao je Dodik, dodajući da povlačenja odluke o raspisivanju referenduma neće biti.

Visoki predstavnik za BiH ostao je, međutim tvrdo na svojim pozicijama zahteva da se poništi odluka o referendumu.

Povezane vesti: Dodik: Ako me Incko smeni, neću prihvatiti njegovu odluku Dodik: RS neće povući odluku o referendumu, odlaganje moguće Evropska unija miri Dodikai Incka Incko: Vrlo rado ću razgovarati sa predsednikom Tadićem Dodik optužio Incka da pokušava da zavara SB UN

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.