Đukanović ponovo izabran za predsednika DPS

Izvor: Blic, 21.Maj.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović ponovo izabran za predsednika DPS

PODGORICA - Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ponovo je izabran za predsednika stranke na 6. kongresu partije održanom danas u Podgorici. Đukanović je bio i jedini kandidat za tu funkciju. Za potpredsednike DPS-a ponovo su izabrani Filip Vujanović, Željko Šturanović, Svetozar Marović i Igor Lukšić.

Izabran je i novi Glavni odbor, koji broji 147 članova. Kongres je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvojio novi program i statut DPS kao organizacioni okvir za potpunu realizaciju partijskog programa.

Đukanović je ranije danas izjavio da je jedan od ključnih zadataka DPS u narednom periodu učvršćivanje nacionalnog i duhovnog identiteta i prevazilaženje tradicionalnih podela u društvu.

On je u uvodnom referatu na kongresu DPS najavio zalaganje za standardizaciju crnogogorskog jezika i objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Svečanom delu Kongresa su prisustvovali i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Bosne i Hercegovine i brojni drugi predstavnici diplomatskog kora. Kongresu crnogorske vladajuće partije nisu prisustvovali predstavnici vladajućih partija Srbije.

DPS, u cilju prevazilaženja tradicionanih podela, mora odgovorno podsticati pravoslavne vernike u Crnoj Gori da krenu putem objedinjavanja i dostizanja pune organizacione samostalnosti pravoslavne crkve s ciljem istinske posvećenosti dobru države i njenih građana, što je i deo novog stranačkog programa, rekao je Đukanović.

Aktuleni lider DPS-a i jedini kandidat za šefa stranke u narednom četvorogodišnjem periodu ocenio je da u Crnoj Gori i okruženju, "iako manje i danas ima onih koji ne prihvataju konačnost referendumske odluke i u kontinuitetu udaraju na temelje crnogorske države, permanentnim testiranjem sposobnosti da se odbrane vitalni i državni interesi".

"Samo će duhovno i ekonomsko utemeljenje države Crne Gore pouzdano i konačno obuzdati nosioce politike podrivanja crnogorskog državnog statusa", kazao je Đukanović i poručio da njegova partija "ostaje stožer, koji će dati odgovore na preostala pitanja koja opredeljuju stabilnost i večnost crnogorske države kuće."

Lider DPS-a je izrazio uverenje da će Crna Gora biti prva naredna članica NATO-a i među prvim novim članicama EU.

Čanak: Đukanović kao Njegoš

Delegatima DPS danas se u Podgorici obratio i lider Lige socijlademokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, koji je Mila Đukanovića uporedio sa Petrom II Petrovićem Njegošem i kraljem Nikolom, negirajući ocene da su odnosi Crne Gore i Srbije na najnižem mogućem nivou u istoriji.

"Kada govorimo o tri veka Crne Gore, shvatio sam da niko ne može spomenuti Crnu Goru i 19. vek, a da ne spomene vladiku Rada. Ne može se spomenuti Crna Gora i 20. vek, a da se ne spomene kralj Nikola. Ne može se spomenuti Crna Gora i 21. vek, a da se ne spomene Milo Đukanović", objasnio je Čanak.

On je dodao da Crna Gora, ne samo što ima, već i stvara bogatu istoriju, ocenjujući da stranka koja ima Đukanovića ne treba da brine za budućnost.

"Napravili ste samo jednu grešku. Na zastavi Crne Gore se nije trebao pojaviti orao, već feniks, jer je Crna Gora ponovo iz pepela vaskrsla", rekao je Čanak.

Povezane vesti: Jovanović ponovo na čelu LDP Prijem povodom Dana nezavisnosti Crne Gore Političari prepreka za dobre odnose Crne Gore i Srbije Amfilohije iznenađen uplitanjem vlasti CG u crkvena pitanja Srećković: Konstruktivan odnos Srbije prema crkvi u Crnoj Gori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.