Crna Gora i politika: Milo Đukanović otišao sa čela Demokratske partije socijalista - Boriću se za EU i naše vrednosti, ne za srpski svet

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 20:58

Crna Gora i politika: Milo Đukanović otišao sa čela Demokratske partije socijalista - "Boriću se za EU i naše vrednosti, ne za srpski svet"

Posle 25 godina, Milo Đukanović više neće biti na čelu Demokratske partije socijalista, do skora vladajuće stranke u Crnoj Gori.

Tekst je ažuriran 6. aprila

Nekoliko dana posle poraza na predsedničkim izborima, Milo Đukanović je odlučio da se povuče sa čelnog mesta Demokratske partije socijalista, koju je predvodio 25 godina.

Prvi put posle tri decenije, Đukanović neće obavljati nijednu važnu funkciju u Crnoj Gori - predsedničku ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijersku, a sada je otišao i sa mesta lidera partije koju je vodio od 1998. godine.

Na sednici Glavnog odbora DPS-a u četvrtak, 6. aprila prihvatio je ostavku Đukanovića, koji je potom izjavio da "učinak na predsedničkim izborima nije zadovoljavajući".

"Naši planovi bili su više postavljeni. Počeli smo projektovanje u susret parlamentarnim izborima. Ne posustajemo u optimizmu, vrlo je realan", rekao je Đukanović na konferenciji za medije.

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 11. jun.

Dodao je i da je ponosan na 25 godina upravljanja partijom.

U izbornoj noći, kada je priznao poraz i čestitao Jakovu Milatoviću, budućem predsedniku, Đukanović je rekao da je "izbore mogao da posmatra sa tribina, iz ugodnije pozicije, ali nisam to želeo, nije to bilo na nivou moje odgovornosti prema Crnoj Gori".

"Mene je u ove izbore uvela odgovornost prema Crnoj Gori i potreba da zajedno sa svim ljudima koji slede politiku koju ja personifikujem u dužem vremenskom periodu, zaštitimo državnu čast Crne Gore i Crnogoraca i mislim da smo to uradili", rekao je Đukanović u nedelju, 2. aprila kada je poražen.

Kaže da u DPS-u veruju da je "naš sistem vrednosti superioran i da crnogorsko društvo ima pravo na sezonsko lutanje, kao što se dešava nakon 30. avgusta".

Pre tri godine, na vanrednim parlamentarnim izborima 30. avgusta, udružena opozicija je uspela da napravi parlamentarnu većinu i nadvlada do tada neprikosnoveni DPS.

"Verujemo da je Crna Gora srlja putevima velikosrpskog nacionalizma. Ali, razumemo da su u životu društva i čoveka mogući ciklusi, neki bolji, neki lošiji. Moramo biti istrajni u dostizanju državno-političke relevantnosti".

Godinama unazad, Đukanović koristi termin poput "velikosrpski nacionalizam" ili "srpski svet" u nameri da pokaže da iza svih političkih i društvenih dešavanja i promena u Crnoj Gori stoji vlast u Srbiji.

Đukanović je ranije rekao da je ponudio da se povuče na stranačkom kongresu 2021. godine, ali je tada zaključeno da nije vreme za to.

Potom je polovinom marta, najavio je da će se povući sa funkcije predsednika DPS-a.

Tada je rekao da unutarpartijski izbori u DPS-u dolaze posle predsedničkih i prevremenih parlamentarnih izbora u roku od 60 do 90 dana nakon završetka izbora.

Onda će biti birano novo rukovodstvo partije.

Od 1991. godine, Đukanović je bio potpredsednik DPS Crne Gore.

Kada je 1997. godine eskalirao sukob sa dotadašnjim liderom Momirom Bulatovićem, na mesto predsednice partije izabrana je Milica Pejanović Đurišić.

Treći kongres je održan 31. oktobra 1998. godine, i tada je Đukanović izabran na mesto predsednika, što je funkcija koju je obavljao do danas.

Poslednji kongres DPS-a održan je u januaru 2021. godine, posle poraza na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Pogledajte video iz izborne noći:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora i politika: Milo Đukanović odlazi sa čela Demokratske partije socijalista

Izvor: Danas, 05.Apr.2023

Reuters/STEVO VASILJEVIC Nekoliko dana posle poraza na predsedničkim izborima, Milo Đukanović je odlučio da se povuče sa čelnog mesta Demokratrske partije socijalista, koju je predvodio 25 godina, prenela je Radio-televizija Crne Gore. Prvi put posle tri decenije, Đukanović neće obavljati nijednu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.