Đukanović: Obustavite ili povucite; obaveštena i Srbija

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 11:08

Đukanović: Obustavite ili povucite; obaveštena i Srbija

Podgorica -- Milo Đukanović pozvao vladu premijera Zdravka Krivokapića da obustavi ili povuče zahteve za agremane ambasadorima koji nisu dobili saglasnost šefa države.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Crne Gore, Đukanović je Krivokapića tim povodom pozvao i da poštuje nacionalne zakone i međunarodne konvencije, kada je reč o imenovanju novih ambasadora u zemljama regiona i sveta,
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istovremeno, navodi se da je Đukanović obavestio jedan broj zemalja u regionu i svetu da ne postoji saglasnost vlasti koje učestvuju u kohabitaciji u Crnoj Gori o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru predstavljali u tim zemljama ili organizacijama, i da svaki kandidat o kojem su informisani, bilo putem medija ili formalno, ne uživa njegovu saglasnost.

Đukanović je, navodi se, o tome obavestio nadležne organe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji, kao i ambasade ili predstavništva tih zemalja ili organizacija u Crnoj Gori na rezidentnoj ili nerezidentnoj osnovi.

"U skladu sa Ustavom Crne Gore, predsednik, Skupština i Vlada učestvuju u procesu izbora šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ustav u članu 95 stav 6 određuje da predsednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose. Iako je nadležnost u ovoj oblasti jasno definisana Ustavom, realizacija izbora novih najviših diplomatskih predstavnika zemlje i njihovog opoziva, u aktuelnim uslovima kohabitacije", kazala je savetnica za spoljnu politiku predsednika Crne Gore Tamara Brajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đukanović ne da saglasnost vladi za predložene ambasadore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021

Predsednik Milo Đukanović pozvao je danas vladu premijera Zdravka Krivokapića da obustavi ili povuče zahteve za agremane, i da poštuje nacionalne zakone i međunarodne konvencije, kada je reč o imenovanju novih ambasadora u zemljama regiona i sveta, saopšteno je danas iz kabineta crnogorskog predsednika...Istovremeno,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.