Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 20:57

Beku oduzet deo upravljačkih glasova

Beku oduzet deo upravljačkih glasova

Firmama u vlasništvu Milana Beka koje poseduju većinski paket akcija kompanije "Novosti", oduzet deo upravljačkih glasova. Zabrana će važiti sve dok Bekove firme ne objave ponudu za preuzimanje ostalih ili prodaju višak akcija kompanije.

U Centralnom registru za hartije od vrednosti objavljeno da je firmama u vlasništvu preduzetnika Milana Beka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , koje poseduju 62,4 odsto akcija "Novosti", oduzet deo upravljačkih glasova u toj kompaniji.

Oduzeta su prava na ukupno 2.524 glasova u upravi "Novosti" i zabrana će važiti sve dok Bekove firme ne objave ponudu za preuzimanje ostalih akcija kompanije, ili prodaju višak akcija (više od 25 odsto).

Iz statistike vlasništva nad kompanijom "Novosti" vidi se, ustvari, da su oduzeta upravljačka prava kompanijama Milana Beka i da su ostavljena glasačka prava koja se odnose na 25 odsto akcija, koliko je, prema važećim propisima, dozvoljeno da poseduju.

Prema podacima Centralnog registra, firmi "Trimax", koja ima 24,98 odsto akcija "Novosti", oduzeto je pravo na 1010 glasova, firmi "Ardos" koja ima 24,89 odsto deonica, oduzeto je 1007 glasova i kompaniji "Karamat" sa 12,55 odsto akcija, 507 glasova.

Ova odluka doneta je na osnovu rešenja Komisije za hartije od vrednosti koje je ta institucija usvojila 23. juna ove godine.

Rešenjem se konstatuje da su tri kompanije - " Ardos", "Trimax" i Karamat" u vlasništvu Milana Beka i da poseduju 62,42 odsto akcija.

Nalaže se, takođe, da pomenute tri kompanije objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija "Novosti", ili da prodaju svoje akcije koje u ukupnom zbiru prelaze 25 odsto akcijskog kapitala "Novosti".

Kako je ranije objašnjeno Tanjugu u Komisiji za hartije od vrednosti ukoliko pomenute tri firme odaberu opciju davanja ponude za preuzimanje, ona bi trebalo da bude objavljena odmah, a ako se ide na mogućnost prodaje akcija to se mora realizovati u naredna tri meseca.

Prema podacima iz Centralnog registra, Republika Srbija u "Novostima" poseduje 29,51 odsto akcija, a zatim slede pomenute tri firme - "Trimax", "Ardos" i "Karamat holding" - sa dozvoljenim učešćem od 25 odsto u akcijskom kapitalu kompanije.

Ostali vlasnici akcija su fizička lica sa akcijskim kapitalom ispod 0,2 odsto od ukupnog kapitala "Novosti".

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.