Slučaj Kosmeta šansa za severni Kipar?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Kosmeta šansa za severni Kipar?

ANKARA -

Turski analitičari smatraju da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu i Metohiji otvara mogućnost za međunarodno priznanje severnog Kipra koji je takođe jednostrano proglasio nezavisnost.

"Verujem da je time otvoren novi prozor za Turke na podeljenom ostrvu, za međunarodno priznanje države na severnom Kipru", smatra Gezde Kilic Jašin, analitičar za Balkan u istraživačkom centru TURKSAM.

Dnevnik "Hurijet" je preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mišljenje Muzafera Vatansevera, iz centra USAK kako "Postoji sličnost (Kosmeta) sa kiparskim slučajem što Turska može da iskoristi u budućnosti."

Na silom podeljenom istočnomediteranskom ostrvu je 1983. jednostrano proglašena Turska Republika Severni Kipar koju je dosad priznala samo vlada u Ankari.

Turske oružane snage su 1974, posle pokušaja državnog udara grčkih ultranacionalista u kiparskom glavnom gradu Nikoziji, okupirali severni deo ostrva.

Turski analitičari u isto vreme, međutim, odbacuju mogućnost da bi savetodavno mišljenje MSP po kome jednostrana odluka privremenih institucija samouprave u Prištini u februaru 2008, nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mogli da iskoriste i Kurdi da proglase nezavisnost

"Kurdi su uvek bili u sastavu Turske i nisu stekli svoja prava preko separatističke države. Kosovo je u Jugoslaviji bilo autonomni region, a Kurdi su uvek bili deo jedinstvene države", smatra Vatansever.

Kurdi koji čine gotovo petinu među 72 miliona stanovnika Turske, od 1984. se oružjem bore za svoju autonomiju i za to vreme je poginulo preko 40.000 ljudi.

Lider zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) Murat Karajilan početkom nedelje je u jednom intervjuu izjavio da će proglasiti nezavisnost, ukoliko vlasti u Ankari ne prihvate pregovore o političkom rešenju kurdskog pitanja.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je pozdravilo mišljenje MSP o Kosmetu.

Turska je, uz Avganistan i Sjedinjene Američke Države, prva priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti u Prištini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.