Izvor: B92, 24.Jul.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenov: Dijalog posle MSP-a

Sofija -- Mišljenje MSP-a treba da posluži uspostavljanju dijaloga i rešavanju konkretnih problema na Kosovu, smatra bugarski šef diplomatije Nikolaj Mladenov.

Ministar Mladenov je u emisiji "Subota 150" Bugarskog nacionalnog radija, rekao da se radi "o novoj fazi u odnosima između Srbije i Kosova".

U toj fazi, smatra bugarski ministar, "pažnja treba da bude posvećena uspostavljanju dijaloga i rešavanju konkretnih problema, koja su prepreka razvoju života i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srba, i ljudi, koji žive na Kosovu".

Prema rečima Mladenova, mišljenje Međunarodnog suda pravde, takođe, ne treba da bude prepreka evropskoj perspektivi Srbije i Kosova.

"Želim da naglasim da smo nedavno ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije, što je veoma važan korak ka njenom članstvu u EU i od sada pa nadalje put Srbije ka Evropi je na prvom mestu", izjavio je bugarski šef diplomatije.

Mladenov je kazao i da da mišljenje MSP-a ne menje bugarski stav o priznavanju nezavisnosti Kosova, kao i da ne treba da se tumači kao presedan u međunarodnom pravu u odnosu na druge zemlje.

"Kosovo je dosta specifičan slučaj, koji treba da se razmatra samostalno", zaključio je Mladenov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.