SLO: Pritisli vladu zbog Merkatora

Izvor: B92, 18.Jun.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Pritisli vladu zbog Merkatora

Ljubljana -- Slovenačka vlada će se još ove nedelje izjasniti po pitanju rizika u prodaji Merkatora koncernu Agrokor, o čemu analizu priprema Slovenački državni holding.

Pritisci na nju da se umeša u postupak sve su jači i koincidiraju s približavanjem datuma parlamentarnih izbora, tvrde slovenački mediji.

"Država ima sve poluge kojima prodaju Merkatora može sprečiti, o tome bi se morale izjasniti sve političke stranke koje učestvuju na izborima", izjavio je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Delo rukovodilac udruženja "Naš Merkator", Tadej Slapnik.

Ovo udruženje je Vladi predložilo da najveći slovenački trgovački lanac postane socijalna zadruga u koju bi se udružili zaposleni u Merkatoru, kupci, dobavljači i nevladina udruženja.

Kako prenosi vodeći slovenački list, ministar privrede, Metod Dragonja, na takve pritiske izjavio je da je državni udeo u Merkatoru prodala bivša Janšina vlada još 2006, destabilizujući tako njegovu vlasničku strukturu, pa se odgovornost za eventualne rizike posla s Agrokorom ne može pripisati sadašnjoj vladi na odlasku.

Delo prenosi i izjavu direktora druge najveće slovenačke državne banke, Nove kreditne banke Maribor (NKBM), Aleša Hauca, koji je rekao da prodaja Merkatora koncernu Agrokor nema uverljivu alternativu.

"Lično sam naklonjen prodaji Merkatora poslovno i finansijski solidnom kupcu koji će Merkator znati da konsoliduje", kazao je Hauc.

Slovenačka vlada nema direktno učešće u kapitalu Merkatora, ali NKBM, Nove Ljubljanske banke (NLB) i Pivovarne Laško (PL) kontroliše oko 30 odsto njegovih deonica, pa bi o prodaji Merkatora trebalo da se izjasni, tvrdi ljubljanski Dnevnik, koji je izrazito protiv prodaje Merkatora, prenosi portal Seebiz.

Dnevnik navodi da Merkator u državnu blagajnu godišnje preko poreza i doprinosa uplaćuje 120 miliona evra, što bi se, kako ističe, smanjilo ako se ostvare predviđanja da će Agrokor smanjiti broj zaposlenih 10 odsto. Protiv prodaje vodeće slovenačke firme govori i to da će Agrokor operaciju preuzimanja finansirati najvećim delom kreditima, navodi Dnevnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.