Rasprodaja: Merkator unovčava lokale u Srbiji

Izvor: Mondo, 29.Avg.2018, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprodaja: Merkator unovčava lokale u Srbiji

Slovenački Merkator, odnosno njegov vlasnik Agrokor iz Hrvatske, nastavlja sa rasprodajom lokala po Srbiji. To je, zapravo, dobro za lokalnu privredu.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Agrokor, koji se u Hrvatskoj nalazi pod prinudnom upravom i u kom sada glavnu reč vode najveći poverioci - ruske banke - ne sme da prodaje vlasništvo nad svojim firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji, pišu "Večernje novosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Dobrodošlo bankama i dobavljačima

I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dođe do svežeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima. Agrokor ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svež kapital kako se ne dalje zaduživali kod banaka, dodaju "Novosti".

Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocenjuju pozitivnim i za Srbiju, dodaje list.

Agrokor kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine koja nije u funkciji, ili im ne treba, navodi izvor "Novosti" blizak Vladi Srbije.

Reč je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima... Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je reč o imovini Merkatora, odsno Agrokora, i to niko ne dovodi u pitanje.

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom posle zapadanja u dugove koji se mere milijardama evra, realizovala u Srbiji Agrokoru je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

RAZVOJ ILI...: Zašto Merkator rasprodaje objekte

"Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata logistička zgrada Merkatora na Novom Beogradu (kod Kvantaške pijace) za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima, ukazuje isti izvor.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.