Premijer: Merkator u Srbiji posluje normalno

Izvor: Mondo, 08.Apr.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Merkator u Srbiji posluje normalno

Posle sastanka premijera Aleksandara Vučića i predstavnika dobavljača kompanije Merkator S, koja je deo koncerna Agrokor, poručeno je da Merkator S nastavlja da radi normalno i da dobavljači mogu bez brige da nastave sa isporukama robe.

Foto: FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Sastanak premijera Srbije Aleksandara Vučića i predstavnika dobavljača kompanije Merkator S, koja je deo koncerna Agrokor, završen je na zadovoljstvo učesnika zbog brze reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vlade i uz poruku da dobavljači mogu bez brige da nastave sa isporukama robe, prenosi Tanjug.

"Vlada Srbije i Narodna banka sutra će pripremiti plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor ne odlazi iz Srbije, jer ne možemo svi da potonemo", rekao je Vučić.

Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da nam se pojave, rekao je Vučić, dodajući da ga ne zanima kako će to "neko tamo" da protumači, ali i primetivši da Vlada odgovara isključivo građanima Srbije.

"Ne možemo i nećemo svi da potonemo s Agrokorom", istakao je Vučić.

"Deo tih preduzeća vezanih za Agrokor će da potone, ali mi ne damo da i jedno preduzeće iz Srbije potone", poručio je Vučić, imajući u vidu kompanije Frikom, Dijamant, Mivelu i Novu slogu, ali i sistem od preko 600 dobavljača.

Kako je rekao, vlasnik Merkatora Srbija deo je Merkatora u Sloveniji, koji takođe ima mnogo problema, a pri tome je Merkator Srbija dobra kompanija.

"Možemo da uradimo, i to bi bilo u okviru podrske vlade, kako da rešimo 102 miliona dugoročnih kredita, a za druge kompanije - vodićemo računa da novac ne odlazi van Srbije", rekao je Vučić.

Zaposlenima u Merkatoru Srbija poručio je da budu spokojni i rade normalno.

Premijer je najavio i da će razgovarati sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom da Merkator S ima i dalje nezavisan upravljački bord.

Kako je rekao, hoće sa Cerarom da postavi tu vrstu bloka prema problemima koje imaju u Hrvatskoj, gde su, smatra, problemi teško rešivi.

Rekao je i da ceni mere koje su preduzeli u Hrvatskoj, da im želi svu sreću, ali smatra da su problemi teško rešivi.

"Ovde, u Srbiji, država neće puštati blokade, niti bilo šta slično, sve će se isplaćivati kao i do sada", rekao je i poručio da će u Merkatoru S i dalje biti najbolja roba na rafovima.

Dodaje i da je mučio direktora Sertlića da uzme što više robe iz Srbije, ističući da su srpska preduzeća u najboljoj situaciji, a neće se dozvoliti da ijedno potone.

On je dodao da će biti problema koji će stizati iz regiona, ali je još jednom naglasio da nema nikakvog razloga za paniku.

"Dobavljači i potrošači nemaju razloga za to", rekao je premijer i primetio da svi znaju koliko je oprezan u procenama i izjavama, i da to ne bi rekao da ne smatra da gotovo da ne može pa da garantuje tako nešto.

Generalni direktor kompanije Merkator S Aleksandar Seratlić rekao je da Merkator nastavlja da posluje normalno i da veruje da je ovim sastankom vlada stvorila okvir sigurnosti.

On je ukazao da bi voleo da vidi da se i lideri na drugim tržištima tako ponašaju.

Predstavnik dobavljača Miroljub Aleksić ukazao je da su dugovanja Merkatora S bankama 102 miliona evra, da u skladištima ima robe u vrednosti od 80 miliona evra, a da su dugovanja prema dobavljačima 40 miliona evra, koja se redovno izmiruju.

Dobavljači Merkatora S, prema njegovim rečima, treba da budu spokojni i da nastave da rade, to jest da isporučuju robu.

"Poruka dobavljačima jeste da nastave slobodno da rade i da neće biti problema u poslovanju", kazao je on.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je premijeru i vladi što je na problem brzo i sa velikom ozbiljnošću reagovala.On je ukazao da ovo nije prvi put da se razgovara o situaciji u Merkatoru S.

Sastanak u Palati Srbije održana je da bi se razmotrila aktuelna situacija vezana za poslovanje danas najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji (Merkator-Roda-Idea).

Uoči sastanka sa dobavljačima premijer je, na kratko, razgovarao sa predsednikom PKS Markom Čadežom i generalnim direktorom Merkatora S Aleksandrom Seratlićem, a sastanku sa dobavljačima prisustvovali su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i minister trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić.

Agrokorovi dobavljači, kako je prenela hrvatska agencija Hina, od danas obustavljaju isporuku svih proizvoda tom koncernu, osim hleba i mleka.

Obustava će trajati dok se dobavljači ne sastanu s bankarima i s njima dogovore o idućim koracima, navodi hrvatska agencija.

Agrokorovi dobavljači su u četvrtak dali rok od 24 sata da se reše njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave.

Kod nas trenutno nema problema zbog Agrokora, ali je teška situacija i za nas, jer ne možemo da izdvajamo kompanije iz Srbije i tako ih spasavamo, rekao je juče premijer Vučić, dodavši da ne voli te priče o regionalnim biznis liderima, a posle "svi regionalno stradamo".

Svi dobavljači iz Srbije su za sada plaćeni, rekao je Vučić, ali dodao da je zabrinut za budućnost celog kompleksa, a pri tome se igraju razne igre.

"Osim što čujem stalno različita politička naklapanja tipa 'to ne smeju da uzmu Rusi, a onda ćemo mi da uradimo neku kombinaciju'...Nema zdrave ekonomije kad ste doterali do sedam milijardi duga. Zato nikad nisam voleo priče o regionalnim liderima, uvek se tako završi. Bili su regionalni lideri, a danas ćemo svi regionalno da stradamo", rekao je Vučić.

Neverovatno je da je dopušteno da se tako brzo uđe u veliku blokadu, primetio je, dodajući da ne razume jer je to strateška stvar, ne za jednu zemlju nego za ceo region.

"I Srbija i Bosna i Hercegovina su sada u problemu, a ni krive ni dužne. Uz to, naše monopolske komisije svojevremeno nisu radile svoj posao, pa sad se tresemo, jer nam kontrolišu 65 odsto trgovačkog kompleksa", rekao je Vučić i zaključio "Morate da se borite, a ni luk jeli i luk mirisali".

BUNT DOBAVLJAČA I LEX AGROKOR

Agrokorovi dobavljači su u četvrtak dali rok od 24 sata da se reše njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave.

Podrška banaka ako...

Prethodno se sa članovima koordinacionog odbora banaka sastao glavni izvršni direktor za restrukturisanje Agrokora, Antonio Alvarez III, koji je, nedugo nakon izglasavanja Zakona, izjavio da su banke spremne finansirati operativno poslovanje i operativne finansijske potrebe koncerna, pod uslovima prioriteta prema "lex Agrokoru", navela je Hina. "Oni nastavljaju da podržavaju dalje poslovne operacija grupe kao i sve druge doprinose, posebno zaposlenih i dobavljača tokom ovog izrazito neizvesnog razdoblja. Oni jednoglasno izražavaju podršku i nameravaju finansirati operativno poslovanje i operativne finansijske potrebe grupe pod uslovom prioriteta prema novom Zakonu o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je upravo izglasan u Hrvatskom saboru", rekao je Alvarez.

"Dobavljači žele da reše svoj egzistencijalni problem, jedino dobavljači upumpavaju svež novac u Agrokor. To nije održivo, govorim o 24 sata, onda kreću obustave, kreće lanac i onda je pitanje koga ćemo reanimirati", rekao je predsednik Uprave Dukata, Alen Fontana, posle sastanka dobavljača Agrokora, na kom su bili i veliki, i srednji, i mali dobavljači posrnulog koncerna.

Fontana je istakao i da banke vrše plenidbe kod dobavljača koji i dalje isporučuju robu Agrokoru, a da pritom nemaju nikakve garancije da će im ta roba biti i plaćena.

"Želimo da u završnici dobavljači ne budu ti koji će sutra snositi bilo kakvu štetu u ovom procesu. U dosadašnjim razgovorima sa bankama mi jesmo postigli načelna razumevanja, ali nismo postigli dogovor. S obzirom da je vremena malo, a dobavljači su, ponavljam, ostali jedini koji upumpavaju keš u Agrokor, to više nije održivo", poručio je Fontana.

S druge strane osnivač i vlasnik Agrokora Ivica Todorić izjavio je u petak da je pokrenuo proces aktiviranja takozvanog "lex Agrokora", čime je, kako je naveo, sve što je izgradio "predao hrvatskoj državi".

"Uprava Agrokora, sa mnom na čelu, pokrenula je proces aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku", napisao je Todorić u pisanoj izjavi, koju prenosi "Večernji list".

Ta odluka je, kako navodi, doneta u uverenju da je to u najboljem interesu za svakog zaposlenog, partnera, dobavljača i sve druge učesnike u celoj privredi.

Hrvatski parlament usvojio je u četvrtak Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, popularno nazvan "lex Agrokor".
Pogledaj vesti o: Merkator

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.