Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Najbolji komšija” na rasprodaji

Pivara Laško” će prodati svoj udeo od 23,33 odsto u „Merkatoru”na „međunarodnom konkursu”, zajedno sa „Infond holdingom”, koji poseduje 23 odsto „najboljeg komšije”

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 5. novembra – „Pivara Laško” će prodati svoj udeo od 23,33 odsto u „Merkatoru”, objavio je prvi čovek pivare Boško Šrot. Uz ovu vest, koju su mediji u Sloveniji najavljivali otkako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je počela svetska finansijska kriza, Šrot je otkrio da će svoj paket akcija prodati na „međunarodnom konkursu”, zajedno sa „Infond holdingom”, koji poseduje 23 odsto „najboljeg komšije”.

Šrot je izjavio da glavni razlog što u ovom trenutku prodaje udeo u „Merkatoru” nije finansijska kriza koja je zahvatila svet, već da se na taj korak odlučio „jer država preko Ureda za zaštitu konkurencije sprovodi teror nad ’Pivarom Laško’”. Predsednik uprave „Pivare Laško” je ujedno i posredni vlasnik firme „Infond holding” (koja je najveći pojedinačni vlasnik laške pivare) i vlasnik gotovo četvrtine „Merkatora”. Šrot je zapretio i da će tužiti državu i tražiti odštetu.

Da podsetimo, premijer Slovenije Janez Janša u odlasku, uperio je prstom na Boška Šrota tokom kampanje uoči izbora održanih 21. septembra, optuživši ga za nezakonito bogaćenje, rečju „tajkunstvo”. Optužbe su se nizale u vreme kada se list „Delo”, upregnut u „Šrotovu imperiju”, otrgao od paske Janšine nomenklature i počeo da kritikuje loše poteze tadašnje Janšine vlasti. Tada dolazi do raskola unutar vladajuće koalicije, na čijem čelu su bili demokrati (SDS) Janeza Janše, jer je Bojan Šrot, predsednik partnerske stranke u vladi (narodnjaci, SLS) i ujedno brat Boškov – tik pred izbore počeo da solira. Janša je udaljavanje SLS-a od SDS-a pokušao da spreči pojačavanjem optužbi na račun Bojanovog brata, „tajkuna Boška Šrota”, ali do agilnije akcije policije i tužilaštva, ili hapšenja, kakva su, na primer, sprovedena nad direktorom firme SCT Ivanom Zidarom, u slučaju Boška Šrota ipak nije došlo.

A onda je, posle izbora, dok se Bojan Šrot premišljao hoće li se priključiti koaliciji leve sredine pod vođstvom novog mandatara Boruta Pahora, biznismena u familiji Šrotovih – Boška snašao novi maler. Finansijska kriza koja je zahvatila svet, opšti pad akcija, sunovrat ljubljanske berze, nedostataksvežeg novca uticali su, tvrde analitičari, da Boško krene u prodaju nedavno stečenog „porodičnog srebra”. Tako su najbogatiji Slovenci postali žrtve sopstvenog manevra, u javnosti osporenog načina „menadžerskih otkupa” elitnih državnih preduzeća. Jer, od Igora Bavčara iz „Istrabenca” do Bineta Kordeža iz „Merkura”, matrica je svuda bila ista. Kako bi šefovi paradnih slovenačkih firmi kupili potrebne akcije i postali većinski vlasnici preduzeća čiji su bili direktori, uzimali su velike kredite kod lokalnih banaka. Bankama su zaduženje garantovali papirima od vrednosti, a, da sve bude lepše, te „hartije” su uistinu bile akcije koje su hteli da kupe. Ovakva kupovina „na kredu”, međutim, ne samo što je bila sporna, nego se ispostavilo da je u promenjenim tržišnim uslovima ispala visoko rizična. Iako su „tajkuni” očekivali da će debele rate kredita i kamate isplatiti iz profita od akcija, koje su donedavno vrtoglavo skakale, desilo se obrnuto. Sada plaćaju ceh, jer se nisu obazirali na upozorenja stručnjaka da su i slovenačke akcije precenjene, a njihova vrednost veštački „pumpana”.

Otrežnjenje je stiglo protekle sedmice kada su se komentatori uplašili da će se domaće banke naći u problemu ako „tajkuni ne uspeju da otplate dugove”, odnosno bankarske kredite, pošto je vrednost njihove imovine u kratkom roku srozana, a očekivani „donosi” (profiti) izostali. Grupa „Pivara Laško” je vlasnik 23,33 odsto „Merkatora”, a od toga „Pivara Union” iz Ljubljane ima 12,33 odsto „Merkatorovih” akcija, „Pivara Laško” 8,43 odsto, i „Radenska” 2,57 odsto. „Pivara Union” i „Radenska” su takođe u Šrotovom vlasništvu, pod kišobranom pivare iz Laškog.

Kako naš list saznaje, kompanija „Pivara Laško” i „Infond holding” nameravaju da počnu posao (ras)prodaje „Merkatora” u roku od nedelju dana, kada će ponude za otkup 48 odsto „Merkatorovih” akcija prikupljati na „međunarodnom javnom konkursu”. Želja prodavaca je da „pronađu ravnotežu između cene i mogućnosti raširenog asortimana Laškog”. „Pivara Laško” i „Infond holding” očekuju da će međunarodni konkurs za prodaju gotovo polovine akcija „Merkatora” biti okončan do kraja marta 2009, a Šrot je odluku da „najboljeg komšiju” možda prepusti strancima, iako se Slovenija tome dugo odupirala, doneo ne samo zbog nedostatka gotovog novca kod kuće, već iz „poslovnih razloga”, jer ocenjuje da samo tako „kod mogućih interesenata može da postigne najbolje uslove”.

Šrot naglašava da „Merkator” neće prodati nekoj finansijskoj instituciji, već „trgovcu” jer se nada da će mu taj kupac „Merkatora”, otvoriti trgovačke puteve. „Infond holding” je nedavno dobio dozvolu ombudsmana za zaštitu konkurencije da proda svoj kolač u „Merkatoru” austrijskom „Raishopu”, ali sada je odlučio da u prodaju krene zajedno sa „Pivarom Laško” pod izgovorom da nije jasno kako će se u vreme recesije na tu prodaju „odazvati Austrijanci”, javlja ljubljansko „Delo”. Matjaž Rutar, direktor „Infond holdinga”, kaže da nije nemoguće da se austrijski kupac, zbog „promenjenih odnosa na tržištu, odluči da udeo u ’Merkatoru’ neće da pazari prema sklopljenom ugovoru”.

„Zato smo zajedno sa ’Pivarom Laško’ ušli u prodaju zajedničkih akcija, u cilju da ih naplatimo što je moguće više”, dodaje Rutar. „Raishop holding” ne želi da komentariše najnoviju odluku vlasnika „Merkatora”. Što se tiče „državnog terora” koji je toliko naljutio Šrota da se potom odlučio da proda stečeni udeo u „Merkatoru”, tu je reč o prepucavanjima između „Infond holdinga” i Ureda za zaštitu konkurencije koji je ometao „Infondovu” nameru da deo akcija proda austrijskoj firmi. Štaviše, zajedno sa Agencijom za tržište hartija od vrednosti firmama povezanim sa „Pivarom Laško” oduzeo je čak i pravo glasanja, zbog čega je spor proletos završio na sudu. Ured za zaštitu konkurencije je vraćanje „glasačkog prava” Šrotovim firmama uslovio objavljivanjem preuzimanja „Merkatora” ili smanjenjem vlasničkog udela.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 06/11/2008]
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pivovarna Lasko prodaje udeo u Merkatoru, moguci kupac i srpska Delta

Izvor: Economy.rs, 06.Nov.2008

Grupa Pivovarna Lasko prodace svojih 23,33% u Merkatoru, najavio je celnik kompanije Bosko srot.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.