Mišković želi polovinu Merkatora

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković želi polovinu Merkatora

Ljubljana -- Pivovarna Laško i Infond Holding su svojom najavom o prodaji 48,34 odstotnog udela u trgovinskom lancu Merkator zaintrigirali i srpsku kompaniju Delta.

Delta potvrdila interes za slovenački Merkator

Nakon što je grupa Pivovarna Laško i Infond Holding najavila da će na javnom konkursu početi da prikuplja javne ponude za otkup više od 48 odsto učešća u trgovinskom lancu Merkator, na listi eventualnih kupaca našli su se, pored srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Delte, hrvatski Agrokor i francuski Karfur", navodi slovenački list Delo.

Srpska kompanija Delta holding je potvrdila da će učestvovati na tenderu za kupovinu slovenačkog trgovinskog lanca Merkator. "Delta holding planira nastavak širenja poslovanja u zemljama jugoistočne Evrope i kupovina Merkatora značajno bi doprinela bržem ostvarivanju tog cilja", navodi se u saopštenju.

Kada tender bude raspisan dodaje se, Delta će obaviti zvanične razgovore sa kompanijom Pivovarna Laško, koja je akcionar Merkatora i upoznaće buduću Vladu Slovenije o namerama. Kupovinom udela u Merkatoru, navode u Delti, stvorili bismo kompaniju koja bi zauzela značajno mesto medju vodećim maloprodajnim lancima u Evropi. Delta holding je od ranije zainteresovan za kupovinu Merkatora.

Kompanija Delta je nedavno ugovorila izgradnju trgovisnkog centra u Ljubljani, u koji će investirati više od 240 miliona evra. U tom tržnom centru je planirano otvaranje prvog Maksi supermarketa, kojim bi srpski trgovinski lanac ušao na slovenačko tržište.

Ombudsman za zaštitu konkurencije Jani Soršak je naveo da Pivovarna Laško još nije zatražila odobrenje za prodaju učešća u Merkatoru, a da je odobrena molba za prodaju 23 odsto Merkatora kompaniji Infond Holding, koja je vlasnik 25 odsto Merkatora i najveći vlasnik Pivovarne Laško.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot je rekao da razlog prodaje nije finansijska kriza i da "država preko Kancelarije za zaštitu konkurencije sprovodi teror nad Pivovarnom Laško" koja će u prodaji "tražiti ravnotežu između cene i mogućnosti proširenog asortimana Laškog".

Šrot je na konferenciji za novinare rekao da Merkator neće prodati finansijskoj instituciji već trgovcu, jer "želi da kupac Merkatora otvori trgovačke puteve". Prema mišljenju poslanika stranke Zares (Uistinu), bivšeg ministra privrede i dobrog poznavaoca zbivanja oko Merkatora Mateja Lahovnika "slovenački kupci nemaju dovojno novca" za takvo preuzimanje, navodi "Delo".

Lahovnik, takođe, kaže da sumnja "da bi se Laško odlučilo da prodaje 'napamet', a da pre toga barem ne opipa interes kod potencijalnih kupaca u inostranstvu".

Poznavalac slovenačke privrede kaže da je "teoretski moguće da Laško, pre svega, taktizira s porukom šta se može desiti ako Merkator prodamo strancu", jer "svi znaju da bi efekat na prehrambeno-prerađivačku industriju bio izuzetno negativan, a posebno u toku (finansijske) krize".

On kaže da "strane multionacionalne kompanije traže da dobavljači postižu određenu ekonomiju obima, jer kupuju samo u velikim količinama kako bi zadovoljile svoju čitavu trgovinsku mrežu, a da istovremeno postižu najniže prosečne troškove nabavke".

"Dobavljač mora biti toliko velik da se može uključiti u takvu mrežu", smatra Lahovnik i dodaje da je "slovenačka prehrambeno-prerađivačka industrija usitnjena, nedovoljno povezana i da je nedovoljno pripremljena za takve izazove".

Lahovnik je kritičan i prema državi, koja je svojevremno prodala svoj većinski udeo u Merkatoru Pivovarni Laško i Infond Holdingu, "sada je došla u težak položaj, jer se pokazalo da privatni vlasnici slede svoje interese, a ne interese određene privredne grane".

"Međutim povratka nema, država je izgubila uzde", zaključuje, pored ostalog, Lahovnik, koji još kaže da bi državni organi, a pre svega Kancelarija za zaštitu konkurencije mogli sprečiti prodaju samo "ako bi utvrdili da se smanjuje tržišna konkurencija, mogućnost izbora i slabi položaj potrošača".

Vest o prodaji Merkatora, najverovatnije stranom kupcu, izazvala je već niz negativnih reakcija u slovenačkoj javnosti.

Podsetimo, mediji su početkom leta spekulisali da prvi čovek Pivovarne Laško, Boško Šrot, vodi pregovore o prodaji dela učešća u Merkatoru sa predsednikom Delta holdinga, Miroslavom Miškovićem. Takođe su tvrdili da je prodaja 23 odsto akcija Merkatora bečkom Rajšop holdingu, firmi kćerki Rajfajzen investmentsa, samo privremena i predstavlja pripremu za konačnu realizaciju dogovora između Miškovića, Šrota i bivšeg predsednika uprave Merkatora, Zorana Janković, a iz 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.