Još manja kazna za smrt dece u Novom Sadu

Izvor: Mondo, 12.Dec.2016, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još manja kazna za smrt dece u Novom Sadu

Apelacioni sud u Novom Sadu smanjio je za godinu dana kaznu zatvora Despotu Vraniću i pravosnažno ga osudio na šest godina zatvora jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću kod novosadskog "Merkatora" u junu 2014.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

U toj nesreći je poginulo troje 20-godišnjaka. U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 8. juna 2014. godine oko dva sata posle ponoći, poginuli su 20-ogodišnja Vladica Matović i Milica Lešimirac i Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Marić.

Vozio pijan 180 na sat

U obrazloženju Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud pravilno ocenio da Vranić nije bio sposoban za bezbedno upravljanje vozilom, jer je imao 1,476 gr/kg alkohola u krvi, a istovremeno je nasilnički vozio neposredno pre saobraćajne nezgode, budući da se kretao brzinom od 177 kilometara na čas.

Istom presudom izrečena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom "B" kategorije od četiri godine, koja će početi da teče nakon izdržane zatvorske kazne, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Ovom odlukom preinačena je druga prvostepena presuda novosadskog Višeg suda kojom je Vranić u aprilu bio osuđen na sedam godina zatvora.

Prvom prvostepenom presudom koja je bila ukinuta, Vranić je bio osuđen na osam godina zatvora.

U zatvorsku kaznu će mu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru (od juna 2014. do aprila ove godine) kao i vreme koje provodi u kućnom pritvoru - po meri zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor koja je još uvek na snazi.

Vranić je osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Medutim, ceneći žalbene navode branilaca okrivljenog u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, veće Apelacionog suda u Novom Sadu je zaključilo da prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio intenzitet doprinosa saobraćajnoj nezgodi vozača automobila "golf", koji je u raskrsnicu ušao na crveno svetlo i time u značajnoj meri doprineo da dođe do saobraćajne nezgode.

"Odmerena kazna zatvora u potpunosti je adekvatna i srazmerna težini izvršenog krivičnog dela i stepenu krivice okrivljenog i istovremeno nužna, ali i dovoljna za postizanje svrhe kažnjavanja", naveo je Apelacioni sud.

Nastradali su bili u "golfu 5" koji je prošao kroz crveno svetlo krećući se Bulevarom cara Lazara, od Keja ka Limanskoj pijaci, dok je audi A8 kojim je upravljao Vranić išao Bulevarom oslobođenja, sa Mosta slobode ka Železnickoj stanici.
Pogledaj vesti o: Merkator

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.