Janković optužio tužilaštvo za šikaniranje

Izvor: Press, 25.Avg.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković optužio tužilaštvo za šikaniranje

Ljubljanski gradonačelnik i nekadašnji direktor "Merkatora" Zoran Janković, negirao je na sudu bilo kakvu vezu s poslom u kojem je vodeći slovenački trgovački lanac pre 10 godina, kada ga je on vodio, navodno oštećen za 100.000 evra i optužio tužilaštvo za šikaniranje.
          "Tužilaštvo me već sedam godina šikanira i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izmišlja priču koje nema", naveo je Janković danas na okružnom sudu u Ljubljani, na početku suđenja njemu i njegovim nekadašnjim saradnicima iz "Merkatora". Optužnica protiv Jankovića i bivših saradnika zasniva se na reviziji poslovanja koju je 2006. napravila revizijska kuća "Deloitte". Optuženi se sumnjiče da su preko "prijateljskih firmi" prilikom kupovine zemljišta u Nišu dobili protivpravnu imovinsku korist od 100.000 evra, prenela je Hina. Prema navodima optužnice, Janković je kriv zato što nije sprečio isplatu 100.000 evra firmi "Facim Limited" registrovanoj na Kipru koja je, navodno, novac dobila za nabavku građevinske dozvole prilikom izgradnje "Merkatorovog" trgovačkog centra u Nišu. Tužilaštvo smatra da se radilo o virtuelnim uslugama iza kojih se kriju provizije i mito, a novac je kiparskoj firmi isplaćen odmah, iako je ugovorom bilo predviđeno da se isplata obavi tek nakon dobijanja svih dozvola. Janković, pak, tvrdi da je posao izgranje centra u Nišu bio dobar i da ugovor s kiparskom firmom nije potpisao, a da je navodne nepravilnosti u ugovoru otkrila tek revizija, koja je obavljena nakon njegovog odlaska iz "Merkatora" u politiku. Ljubljanski gradonačelnik je i ranije sugerisao da su sudski procesi protiv njega, nakon što se kandidovao za prvog čoveka prestonice i potom osnovao i svoju stanku, politički motivisani zarad njegove diskreditacije. Sa strankom Pozitivna Slovenija, Janković je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima 2011. godine, ali nije uspeo da sastavi vladu. Iz državne politike kasnije se povukao, dok se njegova stranka raspala.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.